23 nov. 2016 | 12:52

Bateriile de telefon cu supercondensatori se vor încărca în câteva secunde

ACTUALITATE
Bateriile de telefon cu supercondensatori se vor încărca în câteva secunde

Încărcarea rapidă a bateriilor de telefon ar putea deveni istorie dacă noua tehnologie pentru supercondensatori intră pe piață.

Supercondensatorii sunt creați pentru a elibera cantități mari de energie deodată și au un potențial foarte mare. Problema este că nu pot stoca la fel de multă energie precum bateriile, doar că o nouă tehnologie ar putea schimba asta.

”Dacă înlocuim bateriile de telefon cu supercondensatori, îți vei putea încărca telefonul în câteva secunde, iar bateria ți-ar ajunge pentru o săptămână”, spune Nitin Choudhary de la University of Central Florida, unul dintre cercetători.

Momentan, un supercondensator cu aceeași capacitate ca a unei baterii litiu-ion este mult prea mare pentru a fi instalat într-un telefon. Totuși, atașarea unor nanomateriale bidimensionale pe supercondensatori i-a ajutat pe cercetători să creeze dispozitive mici, ușoare, flexibile, dar și cu o capacitate de stocare mai mare.

Acești supercondensatori ar rezolva și problemele legate de uzura bateriei, care nu mai reușește să se încarce suficient după aproximativ 18 luni. Un asemenea dispozitiv se poate încărca de 30.000 de ori fără probleme, în timp ce o baterie de telefon clasică începe să se degradeze după mai puțin de 1.500 de încărcări.

Au mai fost și în trecut încercări de a crea astfel de supercondensatori bazați pe materiale bidiemsnionale, dar echipa de acum a reușit să realizeze asta printr-o sinteză chimică simplă. Astfel, noii supercondensatori sunt creați din milioane de cabluri de grosimi nanometrice, acoperite de carcase realizate din materiale bidimensionale.

Tehnologia pentru astfel de baterii de telefon încă nu este gata pentru comercializare, dar se lucrează la un astfel de aspect. De asemenea, echipa este de părere că același timp de supercondensatori ar putea fi folosiți și pentru bateriile din mașinile electrice, în viitor.