17 feb. 2016 | 10:39

Autonomie la un nou nivel: scaunele de birou care se „parchează” singure

ENTERTAINMENT
Autonomie la un nou nivel: scaunele de birou care se

Inginerii Nissan par foarte entuziasmați în legătură cu tehnologiile care permit autonomia mașinilor. Atât de entuziasmați încât au dus-o la un nou nivel, aplicând-o scaunelor de birou.

Așadar, putem vedea scaune de birou care se mișcă singure prin încăpere. Trebuie să admitem, e puțin terifiantă imaginea. Sistemul folosește minimum patru camere amplasate în sală, pentru a analiza spațiul 3D, informând scaunele cum să navigheze și care e locul în care trebuie să se „parcheze”, notează Jalopnik.

Au fost dezvoltate pentru a demonstra suportul pe care Nissan în acordă vehiculelor autonome. Alianța Renault-Nissan plănuiește să lanseze cel puțin 10 modele autonome până în 2020, pe o paletă cât mai diversă de modele, din clase diferite. Un alt capitol vizat de cele două mărci înrudite este cel al conectivității la bord. Conform strategiei pentru următorii patru ani, Renault-Nissan va dezvolta și va îmbunătăți spectrul de aplicații ce permit accesul pasagerilor la rețelele sociale, precum și latura de entertainment a sistemelor multimedia montate pe modelele sale.

Șeful Alianței, Carlos Ghosn, anunță un țel nobil pentru compania pe care o conduce și mașinile produse sub siglele Nissan și Renault: „zero emisii, zero accidente fatale.” Cel mai bun exemplu în acest sens este sistemul Single-Lane Control de conducere semi-autonomă. Acesta va funcționa în regim de autostradă și va păstra banda de rulare și distanța față de mașina din față, potrivit AutoExpert.

Din 2018, sistemul va fi îmbunătățit și va putea suplini intervenția șoferul inclusiv în manevrele de depășire sau de schimbare a benzii. Pasul final către mașinile complet autonome va fi făcut doi ani mai târziu, atunci când modele Renault și Nissan vor putea rula 100% independent.