25 oct. 2016 | 14:52

Primul pas către o casă inteligentă: o centrală termică controlată cu telefonul [REVIEW]

REVIEW
Primul pas către o casă inteligentă: o centrală termică controlată cu telefonul [REVIEW]

La Playtech, vorbim mult despre case inteligente și despre cum ne vor ușura gadgeturile conectate la internet viețile. De regulă, ne entuziasmăm la gadgeturi futuriste, dar confortul începe cu o casă bine încălzită, mai ales că iarna se apropie și temperaturile scad constant, în timp ce facturile cresc.

Pentru asta, am testat aplicația Ariston Net, lansată de curând și pentru consumatorii din România, aplicație care funcționează cu centralele din ultimele generații Ariston, gamele Genus Premium Evo şi Clas Premium Evo. Pentru a putea fi instalată, este necesar ca centrala să fie echipată cu kit-ul multi-zone Ariston Sensys Net, compus din dispozitivul de termoreglare Sensys și din gateway, care apoi trebuie conectat la WiFi.

Ce poate face această aplicație și cum te poate ajuta să ai o iarnă mai călduroasă și mai puțin costisitoare, afli din rândurile de mai jos.

ariston-net-review-3

Review Ariston Net

Aplicația Ariston Net este disponibilă posesorilor de smartphone-uri cu iOS și Android și, odată instalată, aplicația este foarte ușor de folosit. Primul pas este înregistrarea utilizatorului și legarea dispozitivului Sensys Net la rețeaua WiFi din locuință.  (Dacă nu aveți o centrală Ariston cu kit-ul Sensys Net, puteți descărca aplicația pentru a o testa în modul Demo)

După asta, avem de a face cu o interfață intuitivă, care îți oferă acces instant la cele mai importante setări. Din primul ecran, poți controla temperatura din casă (fie să o setezi în acel moment, fie să o programezi pentru o anuită oră), dar și temperatura apei. Tot acolo este și un mod Vacanță. Îl activezi, setezi data la care te întorci și centrala va fi într-o stare de ”hibernare”.

ariston-net-review-capturi-ecran-1

Cu un swipe în partea stângă, ajungi la un meniu un pic mai complex, care îți permite să setezi centrala termică Ariston pe zile și intervale orare,  pentru ca aceasta să nu funcționeze în gol în timpul în care ești la serviciu, dar nici să nu trebuiască să rabzi în frig din momentul în care ajungi acasă. Tot acolo vei găsi și o serie de scenarii prestabilite, iar dacă găsești ceva care se potrivește familiei tale și stilului tău de viață, nu trebuie să mai stai tu să faci programări manual.

Aplicația Ariston Net e setată automat pentru un raport optim de confort și consum, însă dacă temperatura de 20 de grade nu ți se pare suficient de mare, o poți seta cu ușurință la un nivel mai mare.  Un al doilea swipe spre stânga te aduce la un meniu în care poți vedea ultmele modificări făcute.

De la ecranul principal, un swipe spre dreapta te duce către statisticile de consum. Poți vedea exact cât gaz și câtă electricitate a consumat centrala termică în ultima lună, atât pentru încălzirea locuinței, cât și pentru încălzirea apei. Poți vedea consumul pe zi, pe săptămână, pe lună sau pe an și, în acest fel, poți avea mai mult control asupra facturilor lunare.

Pentru situațiile în care se produce o defecțiune, vei primi o notificare pe telefon care îți va explica exact ce nu funcționează, pentru ca tu să știi pe cine trebuie să suni și ce să le explici celor de la service. Astfel, dacă ești la serviciu, nu te vei trezi cu surprize neplăcute când ajungi acasă, ci vei ști să chemi o echipă la aceeași oră la care ajungi tu acasă, pentru ca problema să se rezolve mai rapid.

ariston-net-review-capturi-ecran-2

Concluzie

Trecerea către o casă inteligentă nu se face brusc, ci cu pași mărunți, dar importanți. Confortul termic este foarte important, iar o centrală termică precum cele de la Ariston care sunt compatibile cu aplicația Ariston Net ar fi un prim pas excelent către o casă cu totul automatizată. Nu de alta, dar degeaba îți poți aprinde televizorul cu smartphone-ul când ajungi acasă, dacă îți tremură dinții în gură în timp ce te uiți la serialul preferat, pentru că ai dat drumul la centrală abia după ce ai intrat pe ușă.  Iar despre importanța confortului financiar nu cred că e nevoie să vorbesc prea mult, pentru că știm cu toții cât de important este poți optimiza consumul de resurse în perioada rece.