16 dec. 2016 | 12:29

Arheologii au descoperit un oraș antic în Grecia, vechi de 2.500 de ani

ACTUALITATE
Arheologii au descoperit un oraș antic în Grecia, vechi de 2.500 de ani

Arheologii au descoperit un nou oraș antic în Grecia, chiar într-un loc explorat anterior și considerat nepotrivit pentru alte cercetări, arată stiridinlume.ro.

Cercetătorii de la Universitățile din Gothenburg și Bournemouth au început să exploreze ruinele dintr-un sat cunoscut ca Vlochos, aflat la nord de Atena, la o distanță de aproximativ 300 de kilometri.

Unele dintre aceste ruine erau deja cunoscute, dar au fost considerate parte dintr-o așezare mică, irelevantă, de pe un vârf de deal, conform liderului echipei de cercetare, Robin Ronnlund.

Acesta a mai adăugat că: ”alături de un coleg, am descoperit situl printr-o legătură cu un alt proiect din 2015 și am descoperit că are, de fapt, un potențial foarte ridicat”.

Faptul că nimeni nu a avut intenția de a explora dealul în detaliu reprezintă un mister pentru echipa actuală. Aceștia au descoperit resturi ale turnurilor, ale zidurilor și ale porților orașului pe pantele dealului. Echipa nu dorește să excaveze situl arheologic, preferând să folosească metode precum radarul pentru a scana dealul, astfel încât locul să arate la fel ca până acum, arată independent.co.uk.

În primele două săptămâni de lucru din septembrie, arheologii au descoperit urme de vase antice, dar și monede care datează de aproximativ 2.500 de ani.

Ronnlund arată că acest oraș antic a prosperat în secolele patru și trei înainte de era noastră, iar că mai apoi a fost abandonat, cel mai probabil din cauza cuceririlor romane din această zonă. Un proiect asemănător de explorare este programat deja pentru luna august a lui 2017.

Ronnlund vorbește și despre alte orașe; acesta arată că sunt foarte puține informații cu privire la orașele antice din zonă, iar mulți cercetători aveau opinii diferite cu privire la zona vestică a Tesaliei.

”Proiectul nostru reușește să acopere un gol important cu privire la această regiune, dar arată totodată că mai sunt multe lucruri de descoperit în pământurile grecești”, concluzionează Ronnlund.