10 mai 2016 | 11:48

Arabii vor să „construiască” un munte generator de ploaie

ACTUALITATE
Arabii vor să

Eglwyswrw e un sat din Țara Galilor, în care iarna trecută a plouat timp de 85 de zile fără întrerupere, fiind aproape să depășească recordul înregistrat într-o regiune din Scoția, în 1923, unde a plouat 89 de zile.

Motivul pentru care plouă atât de mult e simplu: vânturile transportă aerul încărcat de umiditate din Atlantic către dealurile galeze. Fiind atât de încărcat, aerul își pierde abilitatea de a susține atât de mulți vapori de apă. Vaporii se condensează și, evident, se transformă în ploaie. Cu alte cuvinte, dealurile sunt cele care creează condițiile necesare acestor precipitații, iar acest lucru i-a inspirat pe cei din Emiratele Arabe Unite să ia măsuri neașteptate împotriva climei deșertice. Nemulțumiți de Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), iau în calcul ideea de a-și construi propriul munte.

Văd în asta o modalitate de a asigura un flux constant de apă proaspătă acestei țări deșertice. Practic, muntele ar forța aerul umed să se ridice și să se răcească, pentru a forma nori pe un cer de obicei cât se poate de senin. Apoi, în acei nori ar fi „plantate” particule mici, în jurul cărora s-ar forma picăturile de ploaie.

Și totuși, cum ar trebui să interpretăm această idee? Tim Kruger, expert în geoinginerie la Universitatea Oxford, a explicat într-un articol publicat pe IFL Science că o astfel de improvizație nu intră în sfera geoingineriei. Totuși, ar putea fi interpretată deopotrivă drept un triumf al spiritului uman asupra condițiile de mediu vitrege sau drept o manifestare a aroganței față de natură. Totuși, poate că e vorba pur și simplu de o dorință a Emiratelor Arabe de a depăși limitările climatice. Până la urmă, încălzirea artificială permite oamenilor din țările reci să aibă un confort mult mai mare, în raport cu strămoșii lor.

Cât despre posibilitățile reale de a construi un munte, provocarea tehnică și economică nu sunt deloc neglijabile. Totuși, Kruger crede că cel mai mare semn de întrebare e ridicat de acceptarea socială. Are un grup restrâns de oameni dreptul să schimbe radical peisajul și condițiile de mediu?