18 feb. 2016 | 13:51

Apple vrea să folosești telefonul în loc de bilete la tren și la metrou

ACTUALITATE
Apple vrea să folosești telefonul în loc de bilete la tren și la metrou

În curând, telefoanele ar putea înlocui biletele de tren și pe cele de metrou.

Când vine vorba de călătorit în marile orașe, transportul în comun ar putea fi mult mai ușor dacă s-ar renunța șa bilete și s-ar introduce posibilitatea de a achita costul unor călătorii cu telefonul mobil. Din fericire, în Statele Unite ale Americii există deja un grup de loby-ing, denumit Forumul NFC, după cum scriu și cei de la BGR, care de curând a anunțat un parteneriat cu Asociația Americană de Transport în Comun (APTA). Scopul ar fi cooperarea celor două organizații pentru a promova NFC-ul și de a educa în legătură cu această tehnologie pentru a încuraja adoptarea sa de către companiile de transport.

Ușurința prin care conectezi două dispozitive între ele și le faci să „comunice“ este cel mai important atu al NFC. Near Field Communication este un standard pentru dispozitivele electronice folosit pentru a stabili o conexiune radio între ele atunci când sunt apropiate, chiar lipite. Prin NFC se pot realiza schimburi de informații, care pot însemna realizarea automat a unor setări sau, în cazul Apple Pay, plăți electronice. Transferul de fișiere mari se face prin WiFi sau Bluetooth, nu prin NFC, dar NFC pune în contact cele două dispozitive.

Apple este una dintre companiile implicate în NFC Forum. Gigantul din Cunpertino speră ca în viitorul apropiat utilizatorii de iPhone să poată utiliza Apple Pay și în timpul călătoriilor. Acesta din urmă presupune că ai un card introdus în Passbook, iar la punctul de plată folosești un iPhone 6 sau un Apple Watch și plătești. Nu mai ai nevoie de bani lichizi, de card sau de alte metode. Nu este nimic inovator aici, tehnologia există de câțiva ani buni, iar plata electronică de așa natură a debutat deja în România prin SEQR.