22 iun. 2016 | 13:53

”Antidotul” pentru îmbătrânire va fi testat în curând

ȘTIINȚĂ
”Antidotul” pentru îmbătrânire va fi testat în curând

Oamenii de știință vor să testeze o substanță care ar putea încetini procesul de îmbătrânire.

Unul dintre lucrurile cele mai interesante pe care cercetătorii au încercat să le realizeze în ultima este încetinirea îmbătrânirii. Pe parcursul experimentelor aceștia se pare că au înregistrat progrese remarcabile, întrucât ar putea începe să testeze în curând pe oameni un ”antidot” pentru îmbătrânire. Desigur, substanța nu ar elimina în totalitate procesul acest natural, însă l-ar încetini foarte mult.

Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis și de la Universitate Keio din Japonia vor să inițieze o serie de teste pe oameni pentru a testa efectele antidotului respectiv. Astfel, NMN (de la cuvintele ”Nicotinamide mononucleotide” din limba engleză) ar putea deveni chiar primul element disponibil pe piață, cu ajutorul căruia ar putea fi tratată îmbătrânirea.

Este vorba aici despre o moleculă organică pe care o puteți găsi într-o varietate de alimente, printre care se numără și laptele. Studiile efectuate în trecut au demonstrat faptul că substanța este importantă pentru încetinirea îmbătrânirii, datorită capacității de a activa anumite proteine din corp, ale căror funcții slăbesc în timp.

Cercetătorii americani și japonezi au scos la iveală acest lucru în cadrul unor teste efectuate pe șoareci. Într-un caz, șoarecii cărora le fusese administrat NMN au avut parte de îmbunătățiri în ceea ce privește metabolismul și vederea. În alt caz, NMN s-a dovedit un remediu împotriva intoleranței la glucoză. Rezultatele sunt, într-adevăr, impresionante, însă nu putem ști sigur dacă substanța va avea același efect și asupra oamenilor.

Unii membrii ai comunității științifice sunt de părere că nu vom vedea rezultate la fel de bune în cazul în care vor fi efectuate teste pe oameni, având în vedere diferențele dintre fiziologia oamenilor și cea a șoarecilor. Chiar și așa, unii susțin că NMN ar putea avea efecte benefice asupra psihicului oamenilor și ar putea fi folosit pentru a îmbunătăți sănătatea acestora.