20 sept. 2016 | 17:31

Amenda pentru neplătirea taxelor dată Apple nu va fi ultima, avertizează Comisia Europeană

ACTUALITATE
Amenda pentru neplătirea taxelor dată Apple nu va fi ultima, avertizează Comisia Europeană

Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurență, e sigură că amenda de 13 miliarde de euro acordată Apple pentru taxele neplătite în Europa nu va fi singura sancțiune de acest tip, întrucât mai sunt și alte companii americane cu aceeași conduită.

Davide Serra, CEO și fondator al Algebris Investments, i-a scris lui Vestager pe Twitter următoarele:

Vestager i-a răspuns, formulând o promisiune a faptului că orice companie care urmează exemplul Apple va beneficia de același tratament.

 

 

Vestager a mai ordonat olandezilor colectarea a taxe în valoare de 30 de milioane de euro de la Starbucks și Fiat Chrysler, iar Aheuser-Busch InBev a fost printre cele 35 de companii care datorează 700 de milioane de euro Belgiei. McDonald’s ar trebui să plătească 500 de milioane de dolari în Luxemburg, iar Amazon și Alphabet sunt investigate, la rândul lor, pentru nereguli de plată în Europa. Americanii au acuzat-o pe Vestager pentru un tratament nedrept față de companiile americane, dar comisarul a negat orice fel de aversiune față de prezența lor în Europa, potrivit RT.

Tim Cook a redactat o scrisoare deschisă către clienții europeni, în urma primirii amendei usturătoare. Practic, înțelegerea din 1991 între Apple și Irlanda a stabilit că lucrurile vor funcționa așa: irlandezii le dau taxe mici, iar Apple le dă joburi. De asemenea, Apple a specificat și că acest aranjament a fost perfect legal, deși Margrethe Vestagen, Comisarul European pentru Concurență, l-a făcut să sune cumva ca o înșelătorie. ”Statele membre nu pot acorda scutiri de taxe în exclusivitate anumitor companii, acest lucru fiind ilegal conform legilor europene. După investigația Comisarului, s-a ajuns la concluziona că Irlanda a acordat beneficii ilegale celor de la Apple, scutiri care au permis respectivei entități să plătească taxe mult mai mici decât alte companii pe parcursul anilor”, a scris Vestager. Scrisoarea lui Tim Cook poate fi citită integral aici.