04 nov. 2016 | 13:41

Acum știm exact în cât timp ne distruge fumatul plămânii

ACTUALITATE
Acum știm exact în cât timp ne distruge fumatul plămânii

Știam deja că fumatul ne distruge plămânii, dar un nou studiu arată precis cât de mult și cât de repede.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Laboratorul Național Los Alamos și a fost publicat în revista Science. Este prima analiză de acest tip, iar experții au făcut comparații între ADN-ul a 1.000 de nefumători și 2.500 de fumători, pentru a stabili câte mutații sunt determinate de acest obicei.

Pe scurt, dacă vrei să îți cuantifici obsesiv alegerile nesănătoase, trebuie să știi că dacă fumezi un pachet de țigări pe zi dimp de un an, vei avea 150 de mutații pe fiecare celulă pulmonară, 97 de mutații pe cele ale laringelui, 39 pe cele ale faringelui, șase pe cele ale ficatului, 18 pe cele ale vezicii urinare și 23 pe cele ale cavității orale, potrivit Gizmodo.

mutatii-adn-fumat

Fiecare 49 de țigări fumate îți provoacă o mutație a ADN-ului, doar pentru plămâni. Desigur, o mutație a ADN-ului nu înseamnă automat că dezvolți o formă de cancer, dar crește, din păcate, șansele. Fiecare mutație ADN are, în teorie, potențialul de a genera un dezastru genetic care să provoace celulele să devină canceroase.

Unii fumători nu fac niciodată cancer, deși fumează zilnic. Ludmil Alexandrov, unul dintre experții implicați în studiu, a spus că totul se datorează norocului: „Fumatul e precum jucatul ruletei rusești. Cu cât te joci mai mult, cu atât cresc șansele ca mutațiile să lovească exact genele care duc la dezvoltarea cancerului. Vor exista, totuși, mereu oameni care fumează mult, fără ca mutațiile să ajungă la genele respective”.

În continuare, echipa din spatele studiului are în plan să determine care sunt posibilitățile ca mutațiile provocate de fumat să se transforme în cancer. Dacă acel număr copleșitor de mutații cu care te alegi dacă dai gata două pachete de țigări nu te convinge să renunți, atunci nu știm ce ar putea să o facă.