29 aug. 2016 | 11:22

Acești oameni au trăit ca pe Marte timp de un an și ar putea fi primii exploratori ai planetei

ACTUALITATE
Acești oameni au trăit ca pe Marte timp de un an și ar putea fi primii exploratori ai planetei

Acum un an, șase voluntari s-au aventurat într-un experiment fascinant, care a implicat să trăiască timp de un an în condiții similare celor de pe Marte. Experimentul a fost dus pănă la capăt cu succes. 

Proiectul a fost fondat de NASA și se numește HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation). A fost creat pentru a testa efectele izolării în condiții marțiene, iar curajoșii implicați au fost un astrobiolog, un fizician, un pilot, un arhitect, un jurnalist și un om de știință, notează Gizmodo.

HI-SEAS nu a fost primul proiect de acest tip, ci al treiler. În schimb, a fost cel mai lung, cele anterioare durând patru, respectiv opt luni. Locul ales a fost vulcanul Mauna Loa din Hawaii, pentru că este cel mai asemănător cu solul marțian. Participanții au putut comunica cu lumea experioară doar prin mail, iar transmisiunile erau întârziate cu 20 de minute, pentru a mima cât ar dura ca semnalul să ajungă de la Terra la Marte. Resursele au fost, evident, limitate la rândul lor. Rezervele de mâncare erau reumplute la fiecare patru luni, iar cele de apă la fiecare două.

Echipajul a putut părăsi habitatul, dar doar în costume spațiale. În plus, au fost simulate tot felul de urgențe care ar putea apărea pe Marte: de la pane de curent, instrumente rupte până la evacuări forțate. Există și un documentar în curs de producție despre această experiență, care se va numi Red Heaven și va fi realizat de doi producători independenți. Se pare că va fi lansat în 2018.

De asemenea, cei de la NASA vor începe procesul de analiză și comparare a datelor adunate în timpul celor trei simulări HI-SEAS, concentrându-se, în special, pe efectele psihologice ale izolării membrilor. Vor mai exista două astfel de proiecte în 2017, iar NASA are în plan, după cum știm deja, să trimită echipaj uman pe Marte în 2030.