22 apr. 2016 | 14:40

Aceste căști wireless te lasă să alegi ce sunete vrei să blochezi

ACTUALITATE
Aceste căști wireless te lasă să alegi ce sunete vrei să blochezi

Dacă ești unul dintre oamenii care nu pot face nici un drum până la magazinul din colț fără căștile cu muzică la purtător, probabil te-ai confruntat și cu incidente mai puțin plăcute. Cum ar fi un claxon agresiv de mașină, atunci când ai traversat fără să te asiguri, simțindu-te ca într-un clip muzical.

Căștile obișnuite sunt perfecte pentru a te distrage de la discuțiile studpide din metrou, dar blochează și sunete pe care poate ai vrea să le auzi. Pentru a remedia acest neajuns, oamenii de știință au lucrat la un set de căști care te lasă să alegi ce sunete de fundal vrei să păstrezi. Au fost dezvoltate de o echipă de la Universitatea Curtin din Australia de Vest și sunt numite, în mod sugestiv, IQbuds. Folosesc o tehnologie augmentată a auzului, care permite utilizatorului să facă o selecție clară a ceea ce vrea și nu vrea să audă.

Mai mult decât atât, experții spun că aceste căști nu sunt doar pentru muzică. Să ne imaginăm că ești într-un mediu propice legării unor conexiuni profesionale. Poate că vrei să te concentrezi pe o discuție cu un potențial partener de afaceri, dar zgomotul de fundal îți îngreunează treaba. Căștile IQbuds ar trebui să îți poată da o mână de ajutor în acest context. Desigur, ai putea să le folosești și în club, în cazul în care întâlnești o persoană suficient de interesantă încât să te facă să îți dorești să stai la taclale în loc să dansezi.

Căștile s-ar conecta prin Bluetooth la telefon, iar o aplicație ar fi panoul de control. Vei putea să efectuezi și apeluri hands-free și vei beneficia de o serie de trucuri destul de interesante, dar dezvoltatorii încă nu au explicat pe larg cum funcționează tehnologia din spatele lor. Proiectul este în faza de strângere de fonduri pe Indiegogo, iar statisticile sună bine: deja a adunat de aproape opt ori mai mult decât suma pe care și-au propus-o „părinții” săi. Nu știm când vor ajunge pe piață, și nici ce preț au, dar există competitori de luat în seamă. Cei de la Doppler Labs au creat căștile Here, care fac cam aceleași lucruri precum IQbuds.