21 apr. 2016 | 13:51

Aceste baterii noi pot fi încărcate „la infinit” fără să se strice

ACTUALITATE
Aceste baterii noi pot fi încărcate

Bateriile obișnuite, cu lithiu-ion se deteriorează progresiv, pe măsură ce sunt descărcate și reîncărcate. O echipă de cercetători cred că au găsit o alternativă care combate această problemă.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat o baterie cu nanofire, care poate face față unui număr impresionant de cicluri de încărcare. În timp, litiul e depozitat ireversibil în electrozii din baterii, în structuri numite sugestiv „dendrite”, și se pare că ele sunt responsabile pentru degradarea bateriilor și cedarea lor, în final. Oamenii de știință s-au întrebat dacă nanofirele ar putea crește capacitatea bateriilor, dat fiind faptul că au o suprafață mare și un volum mic. Acest lucru înseamnă că pot susține cantități mari de energie, atunci când sunt folosite ca electrozi. Totuși, tocmai pentru că sunt atât de fine, sunt susceptibile la degradarea generată de dendritele de litiu.

Nanofirele dezvoltate de experții de la Universitatea din California sunt compuse dintr-un „miez” fin din aur, înconjurat de straturi de dioxid de mangan și un gel electrolit asemănător cu Plexiglasul. În trei luni de testare, echipa a descoperit că poate încărca și descărca o simplă celulă din fire de cel puțin 200.000 de ori, fără nicio pierdere în capacitate. Majoritatea celulelor moderne de tip litiu-ion cedează după câteva mii de cicluri de încărcare. Rezultatele au fost publicate în ACS Energy LettersDeocamdată, tehnologia e abia în stadiul de experiment de laborator, dar dezvoltatorii săi speră că o vor îmbunătăți până în punctul în care vom avea baterii reîncărcabile, pe care nu va trebui să le înlocuim niciodată.

De asemenea, un studiu recent a arătat că mașinile viitorului ar putea combate poluare, pur și simplu mergând. Acest lucru ar putea fi posibil prin transformarea dioxidului de carbon în nanotuburi și folosirea acestora pentru anodul bateriei de la mașină. Cercetătorii de la Universitatea George Washington și Vanderbilt au găsit o metodă prin care pot înlocui electrozii de grafit din bateriile cu litiu-ion în ca baterii cu carbon obținut din atmosferă. În mod suprinzător, bateriile rezultate ar fi mai performante decât echivalențele lor comerciale, potrivit Tech Radar.