În anul 2014, se estima că există aproximativ 37 de milioane de persoane infectate cu virusul HIV, iar, în același an, 1,2 milioane de oameni au murit din cauza bolii SIDA. Având în vedere aceste statistici, găsirea unui tratament pentru HIV care să elimine virusul din organism ar fi o descoperire majoră.

Cercetătorii britanici par să fie pe drumul cel bun din acest punct de vedere. Ei ar fi reușit să vindece complet o persoană în vârstă de 44 de ani, din Londra, cu ajutorul unui tratament experimental.

Tratamentul pentru HIV testat de cercetătorii britanici constă în mai multe etape. Mai întâi, pacientul a făcut un vaccin care i-a ajutat sistemul imunitar să detecteze celulele infectate. Apoi, a luat Vorinostat, un medicament menit să activeze celulele infectate latente care, în mod normal, ar rămâne nedetectate. După asta, sistemul imunitar rămas neafectat de HIV s-a luptat singur cu virusul, potrivit Engadget.

S-ar părea că pacientul a scăpat definitiv de HIV, dar înainte ca cercetătorii să zică cu siguranță acest lucru, vor trebui să mai treacă câteva luni. În plus, persoana de 44 de ani este prima din 50 care a terminat acest tratament și rămâne de văzut cum vor reacționa și ceilalți pacienți.

Totuși, metoda folosită de cercetătorii britanici este promițătoare și mult mai simplu de pus în practică decât alte încercări de a ucide virusul, precum editarea genelor.