13 iun. 2016 | 13:33

Acest program poate stabili dacă ești un om rău după cum arăți și te comporți

ACTUALITATE
Acest program poate stabili dacă ești un om rău după cum arăți și te comporți

Există foarte multe instrumente care se bazează pe recunoaștere facială, dar Faception e una dintre cele mai inteligente peste care am dat.

Software-ul poate, analizându-ți acțiunile și trăsăturile, să stabilească dacă ești un om rău intenționat sau chiar mai mult de atât, de exemplu terorist. Dezvoltatorii startupului israelian susțin că au găsit o modalitate prin care pot identifica comportamentul uman prin analiza anumitor elemente identificatoare din fotografii sau video-uri. De asemenea, se pare că Faception poate analiza sute de fețe în câteva secunde.

O utilizare interesantă ar fi faptul că programul poate anticipa eventualele conflicte de pe stadion, pur și simplu identificând locul în care se află cei cu tendințe agresive. Se pare că nu ține cont de gen sau de rasă în cadrul analizei, iar modul în care funcționează algoritmul nu a fost explicat foarte clar.

Eficiența i-a fost demonstrată, reușind să identifice corect 25 de jucători de poker dintr-o bază de date de 27 de oameni. Aplicația a identificat corect patru din cei șapte care au ajuns la masa finală dintr-un turneu, și a identificat doi din cei trei finaliști dintr-o competiție care începuse cu 50 de participanți. De asemenea, și în cazul altor grupuri, acuratețea a fost mai mare de 80%, incluzând indivizi cu IQ foarte mare, cercetători, luptători MMA și nu numai.

Pentru fiecare grup, compania încearcă să identifice un set de trăsături faciale comune. Aceste elemente dominatoare comune sunt alese cu ajutorul analizei unui număr mare de imagini cu oameni care aparțin unuia dintre grupuri. Odată ce atributele recurente sunt identificate, software-ul le caută în imagini și video-uri cu alte persoane, încercând să identifice potențiali membri.

De exemplu, în cazul atacurilor teroriste din Paris (noiembrie 2015), Faception a identificat corect 9 din cei 11 suspecți, dintre care doar trei aveau cazier penal. Prin urmare, Faception are un potențial uluitor, dar rămâne de văzut dacă va atrage și mai mulți investitori.