03 mart. 2016 | 18:24

Acest nou cablu va proiecta filme la rezoluții 8K cu frecvențe de 60Hz

ACTUALITATE
Acest nou cablu va proiecta filme la rezoluții 8K cu frecvențe de 60Hz

Standardul suprem al vitezei de transfer de date în zilelor noastre este cablul USB Type-C. VESA dorește să-și ia revanșa și lansează un nou protocol pentru cablul DisplayPort.

Cum toți avem mobile, cablurile USB sunt permanent în vogă. Nu din întâmplare lansarea noului standard USB Type-C a fost popularizată la extrem în 2014, timp în care alte standarde similare precum HDMI sau DisplayPort sunt lăsate pe mâna unor industrii nișate precum cele ale televizoarelor și ale dispozitivelor media.

În orice caz, cum rezoluțiile 4K încep să capete tracțiunie, iar cele 8K apar din ce în ce mai des la orizont, grupul  Video Electronics Standards Association (VESA) a publicat un nou protocol de transfer, la doi ani după lansarea ultimei versiunei DisplayPort 1.3 în 2014.

Dacă DisplayPort 1.3 s-a concentrat asupra suportului pentru rezoluții 4K, DisplayPort 1.4 va aduce suport pentru rezoluții 8K la frecvențe normale de 60Hz, acestea dublându-se în cazul rezoluțiilor 4K, adică 120Hz.

De asemenea, VESA susține că noua versiune de Display Stream Compression (adică varianta 1.2) va oferi o lățime de bandă de 32 de canale audio, oferind o calitate audio a sunetului excepțională. Deși noul DisplayPort nu va putea detrona HDMI-ul din sufrageria voastră prea curând, nu se știe niciodată în ce industrie la modă DisplayPort-ul va putea răzbi, impunându-se până la urmă în fața popularului USB Type-C și omniprezentului HDMI.