03 aug. 2016 | 13:08

Acest material revoluționar se „coase” singur

ACTUALITATE
Acest material revoluționar se

Tuturor ni s-a întâmplat, măcar o dată în viață, să ni se rupă un articol vestimentar cu care stabilisem o relație specială. Coaserea și recondiționarea hainelor pot fi, deseori misiuni foarte dificile, dar oamenii de știință cred că au găsit o soluție: materialul care se repară singur.

Astfel, cercetătorii au dezvoltat un înveliş pentru textile care se poate repara şi care poate neutraliza chimicalele dăunătoare. Soluția ar putea fi utilizată pentru crearea constumelor destinate protecției împotriva chimicalelor, ajutându-i pe soldaţi, fermieri și nu numai să se ferească de substanţele toxice.

Tehnica dezvoltată de cercetătorii de la Penn State se bazează pe utilizarea a câte unui strat de polielectroliţi compus din polimeri încărcaţi pozitiv şi negativ. Stratul este apoi amplasat în solvenţii simpli, cum ar fi apa, care are un cost redus. Aşadar, dacă tehnologia va funcţiona, materialele se vor putea repara doar prin simpla spălare. „Designerii folosesc fibre naturale realizate din proteine precum lâna sau mătasea, care sunt foarte scumpe şi nu se repară singure,” a declarat Melik C. Demirel, profesor în inginerie şi mecanică. Ceea ce a încercat echipa sa să facă a fost să găsească o alternativă rezonabilă ca preț, notează Daily Mail.

„Momentan lucrăm doar cu fibre, înainte să producem un costum întreg”,  a adăugat acesta. În timp ce straturile sunt aplicate, enzimele sunt adăugate în material. Aceştia au utilizat ureaza, enzima care catalizează descompunerea ureei în amoniac şi dioxid de carbon. Se crede că materialul ar fi extrem de util, mai ales în situațiile în care oamenii lucrează cu substanțe periculoase pentru piele. Puteți vedea o demonstrație în clipul de mai sus.