25 iul. 2016 | 11:59

Această substanță lichidă banală se toarnă singură și sfidează gravitația

ACTUALITATE
Această substanță lichidă banală se toarnă singură și sfidează gravitația

În cazul în care nu ai mai văzut niciodată un lichid care se varsă singur, dă play clipului de mai sus. 

Pe canalul său de YouTube, Steve Mould a demonstrat proprietatea cel puțin interesantă a unei substanțe banale. Se numește oxid de polietilenă și este un polimer, adică un material compus dintr-un lanţ foarte lung de molecule conectate prin intermediul unor legături foarte puternice. În cazul acestei substanţe, legăturile sunt atât de puternice încât fac tot posibilul să se mențină intacte.

Oxidul de polietilenă sfidează gravitația și mecanica fluidelor. În mod evident, nu pare chiar cel mai banal lichid din lume, dar Steve Mould garantează că substanţa este una cât se poate de obişnuită. Mai mult decât atât, este folosită la fabricarea unor produse pe care le folosim cu toții zilnic. Printre ele se numără pasta de dinţi, loţiunile sau tuşul pentru imprimantă.

Oxidul de polietilenă este cunoscut și sub denumirea de PEG (Polyethylene Glycol). Se găsește în produsele cosmetice, iar experții recomandă să evităm produsele care îl conțin. Impuritățile din ingredientul PEG pot conține compusul chimic 1,4 Dioxan, recunoscut ca fiind cancerigen, dar și metale grele (în cantități mici, totuși), cum ar fi plumb, fier, cobalt sau nichel.

Pentru și mai multe experimente interesante, recomandăm călduros canalul lui Steve Mould. Din păcate, nu publică video-uri foarte des, dar sperăm că sporirea numărului de abonați îl va determina să fie mai activ.