23 apr. 2016 | 15:01

Acest fizician spune că poate prezice războaie cu ajutorul matematicii

ACTUALITATE
Acest fizician spune că poate prezice războaie cu ajutorul matematicii

Nu știm alții cum sunt, dar noi considerăm discursurile Ted mai interesante decât serialele. Poți învăța lucruri despre un subiect care te interesează ascultându-i pe alții vorbind despre el, ceea ce e destul de constructiv.

Astfel, am dat peste fizicianul Sean Gourley, care vorbește despre faptul că războaiele nu sunt chiar o serie de evenimente întâmplătoare. Împreună cu o echipă de cercetători la fel de avizați, a găsit o ecuație matematică care nu doar că poate fi folosită pentru a stabili modelul comun al războaielor din trecut, dar le poate prezice și pe cele viitoare. Sean a început proiectul sperând să creeze o bază de date, dar nu se aștepta să găsească un model al războaielor, rezumat la o ecuație foarte simplă.

Aparent, toate conflictele armate au un trend cu o pantă în jur de 2,5. Cifra a fost obținută prin raportarea numărului de persoane ucise într-un atac la numărul de atacuri. În primă fază, datele au părut întâmplătoare, dar atunci când au fost introduse pe o scală logaritmică, a rezultat un trend aproape perfect. Conflictul din Irak a fost primul analizat, dar pe măsură ce au avansat în cercetări, au descoperit că aproape fiecare război din trecut generează aceleași rezultate. Astfel, a rezultat ecuația: P(x)=Cx

este probabilitatea evenimentului, x este numărul de morți, C e o constantă, iar α panta trendului conflictului.  is the slope of the conflict’s trend line. Potrivit experților, această ecuație banală reprezintă orice conflict din trecut și din viitor. Pe măsură ce au avansat în analiză, au stabilit că α este structura insurecției unui război. Folosind această formulă, Gourley pretinde că guvernele și organizațiile militare ar trebui să fie capabile să dezvolte strategii în funcție de modul în care α își schimbă valoarea. Un conflict care va continua, își va menține valoare în jurul 2,5.