10 mai 2016 | 19:09

Acest avion ar putea decola din curtea ta în 2018

ACTUALITATE
Acest avion ar putea decola din curtea ta în 2018

Omul visează dintotdeauna să zboare. După inventarea avioanelor, ne-am îndreptat atenția către posibilitatea de a zbura singuri, fără ”colegi” de scaun. Și, cu toate că nu ne-a ieșit cu jetpack-urile, iar hoverboard-urile abia se ridică de la sol,  Agenția Spațială Europeană pare să fi găsit o soluție viabilă. 

Cu toate că titlul vă poate părea exagerat, să știți că promisiunile ESA sunt cât se poate de reale.

Lilium este numele avionului dezvoltat de ESA și vrea să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale aviației moderne: spațiul enorm de care este nevoie pentru a decola un avion.

”Scopul nostru este dezvoltăm o aeronavă pe care să o folosești în viața de zi cu zi. Construim un avion care poate ateriza și decola pe verticală și care nu necesită infrastructura complexă și costisitoare a unui aeroport”, a declarat Daniel Wiegand, CEO și unul dintre fondatorii Lilium.

Și, dacă vă temeați că ați avea nevoie de ani întregi de experiență în pilotarea unui avion pentru a vă descurca cu Lilium, trebuie să știți că inginerii din spatele proiectului vor ca avionul lor să poată fi controlat după numai 20 de ore de instructaj, iar aterizarea și decolarea se vor face automat.

Odată ridicat de la sol, Lilium se va putea la o viteză de 400 de kilometri pe oră, la o altitudine maximă de 3.000 de metri. Poate cel mai important detaliu legat de Lilium ține de suprafața necesară pentru decolare: 15 metri pătrați. Asta înseamnă că o curte va fi suficientă pentru cei care visează să meargă cu avionul spre serviciu.

Deocamdată, cei de la ESA lucrează la un prototip, iar testarea va începe anul viitor. Lilium va putea fi cumpărat începând din 2018, dar nu se știe ce preț ar putea avea.