13 mai 2016 | 11:09

Această femeie explică de ce au refugiații nevoie de smartphone-uri

ACTUALITATE
Această femeie explică de ce au refugiații nevoie de smartphone-uri

Pentru mulți refugiați, smartphone-ul este cel mai prețios obiect pe care îl au în posesie. Iar asta nu pentru că pot publica oricând poze pe Instagram.

Oamenii au o tendință adesea inexplicabilă de a fi cârcotași, astfel încât, acum nu mult timp, au apărut multe nemulțumiri referitoare la faptul că sirienii refugiați au telefoane inteligente. Un exemplu ar fi tweet-ul de mai jos, care a făcut înconjurul internetului.

 

 

Hala, o refugiată din Aleppo, Siria, a explicat într-un material realizat de Channel 4 de ce e atât de important un astfel de dispozitiv. Hala a plecat din țara sa natală, după ce soțul ei a fost răpid de Isis. S-a stabilit în Germania, iar acum trăiește cu teama că nu va mai putea ajunge niciodată acasă. Singura legătură dintre ea și soțul său e ecranul telefonului și conexiunea la internet. „D-asta îl am mereu în mână. Acest dispozitiv metalic a devenit întreaga mea lume”.

Dincolo de nevoia de a ține legătura cu oamenii dragi, un telefon inteligent e extrem de util pentru cineva care e departe de tot ceea ce îi e familiar. „Navigam de 20 de minute, când ne-am dat seama că motorul are probleme”, a povestit Firas, un alt refugiat sirian. „După jumătate de oră, motorul a murit de tot. Eram exact între Turcia și Grecia. Știu pentru că am verificat GPS-ul de pe telefon”. Tocmai pentru că avea un telefon bun la el, Firas a putut să contacteze autoritățile și să le solicite ajutoru. Într-un final, a fost ghidat până la Lesbos, unde a ajuns în siguranță, potrivit The Independent.

Evident, și hărțile joacă un rol important, putând fi folosite atât pentru călătoria propriu-zisă, cât și pentru găsirea de cazare și locuri unde se poate mânca. „Oricând merg într-o țară nouă, cumpăr o cartelă SIM, activez internetul și descarc harta, ca să mă localizez. Nu aș fi putut niciodată să ajung la destinație fără smartphone„, a explicat Osama Aljasem pentru New York Times.

Chiar dacă refugiații sirieni nu sunt neapărat cei mai activi utilizatori ai Instagram, au nevoie și de rețelele sociale, pentru a comunica între ei. Iar dacă ești unul dintre acei oameni cărora li se pare că un smartphone e un lux pe care un refugiat sărac nu ar trebui să și-l permită, poate că ar trebui să stai puțin pe gânduri. Siria nu e o țară bogată, dar nu e nici săracă. Dacă ar trebui să renunți la majoritatea posesiilor tale materiale și să trăiești dintr-un venit de 1850 de dolari pe an, dincolo de eventualele agoniseli personale, probabil că ar fi rațional să îți cumperi un telefon bun, care se poate dovedi util în multe situații.