28 iul. 2016 | 11:37

A fost descoperită gena care poate inversa procesul de îmbătrânire celulară

ACTUALITATE
A fost descoperită gena care poate inversa procesul de îmbătrânire celulară

Oamenii de știință au descoperit „izvorul tinereții eterne”, aflat chiar în corpul uman, iar acest lucru e o veste extraordinară pentru cei care suferă de afecțiuni ale sistemului muscular.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Buffalo, SUA, au descoperit o nouă capacitate a genei cunoscute sub numele de NANOG. În momentul în care cercetătorii au expus gena la celule stem îmbătrânite, au descoperit că aceasta reactivează procesele epuizate și redă capacitatea elementelor anatomice de a se transforma în celule musculare perfect funcţionale.

Pe măsură îmbătrânim, organismul nostru este supus unui proces cunoscut sub numele de senescenţă. Mai clar, acest lucru înseamnă că celulele stem care creează noi celule pentru a le înlocui pe cele moarte nu se mai pot dezvolta. Ca exemplu, celulele stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma în celule musculare netede, însă, când atingem o anumită vârstă, celulele mezenchimale îşi pierd proprietățile şi încep să genereze celule musculare netede, cărora le lipsește actina. În lipsa acestei proteine, celulele nu se pot contracta, așa cum este normal în cazul ţesuturilor musculare.

Există două mecanisme principale care stau la baza acestei incapacități. Celulele stem mezenchimale îmbătrânite nu pot reacţiona la factorul de transformare a creşterii beta (TGF-β). Pe de altă parte, s-a constatat că în compoziţia celulelor nu există kinaza proteică ascociată Rho (ROCK), care catalizează producerea de fibre de actină.

Atunci când au amplificat activitatea genei NANOG în celulele stem mezenchimale îmbătrânite, oamenii de ştiinţă au descoperit că atât funcţiile kinazei, cât şi cele ale factorului de transformare au fost restabilite. Astfel, producerea de actină a fost reluată și au început să fie create din nou celule musculare funcţionale. Pentru o confirmare, specialiştii au introdus substanţe chimice pentru a inhiba activitatea kinazei şi a factorului de transformare. Astfel, au reușit să blocheze complet efectele produse de gena NANOG.

Savanţii americani au repetat experimentul folosind celule stem prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu sindromul Hutchinson-Gilford, o afecţiune genetică care cauzează accelerarea procesului de îmbătrânire a celulelor. La finalul studiului lor, specialiştii au aflat că gena NANOG a provocat din nou producere de actină, astfel încât a fost posibilă formarea de celule musculare perfect funcţionale. „Nu numai că celulele NANOG au capacitatea de a întârzia îmbătrânirea, ci, în unele cazuri, au potenţialul de a inversa acest proces”, a declarat Stelios Andreadis, citat de IFL Science.