22 oct. 2016 | 18:55

2016, anul în care am fost luați „ostatici”: ce pagube au produs virușii de tip ransomware

FEATURE
2016, anul în care am fost luați

Kaspersky organizează, în Malta, evenimentul Cyber Security Weekend. Compania de securitate ne-a oferit o privire de ansamblu asupra celor mai importante amenințări de anul acesta, iar cuvântul „ransomware” a fost pronunțat cel mai des în timpul conferințelor. 

Anul acesta a fost unul plin de evenimente informatice neplăcute. De la celebrele emailuri ale lui Hillary Clinton și până la descoperirea faptului că informațiile utilizatorilor Yahoo! au fost compromise, de la mașini inteligente controlate de la distanță de hackeri și stick-uri USB capabile să ardă orice PC, nimic nu a ieșit mai mult în evidență decât virușii de tip ransomware.

Cu toate că nu reprezintă o categorie nouă de malware, aceste programe malițioase s-au dezvoltat surprinzător de mult și au fost foarte răspândite, generând pagube enorme victimelor. Odată ajunse în PC-urile sau smartphone-urile victimelor, ele blochează accesul la conținut și la fișierele de pe spațiul de stocare, cerând apoi, în numele hackerilor, o recompensă pentru a le debloca. Având în vedere că majoritatea dintre noi păstrează atât informațiile personale (fotografii) sau documente ce țin de serviciu pe laptopuri și PC-uri, dar și faptul că suntem complet dependenți de aceste tehnologii, putem spune că identitățile noastre digitale au fost luate ostatice.

Cum au pierdut hackerii 37,4 milioane de dolari

Pentru a vă face o idee asupra situației, merită menționat faptul că, în 2015 și la începutul anului 2016, Kaspersky Lab a înregistrat peste două milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrând în atenția publicului. Comparativ cu perioada 2014-2015, numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de șase ori. Mai exact, 20% dintre companiile din toată lumea s-au confruntat cu un atac în ultimele 12 luni. În Europa, această problemă pare să fie mai des întâlnită: 28% dintre companii au trecut printr-o astfel de amenințare.

Sergey Martsynkyan, Senior Global Product Marketing Manager, la Kaspersky Lab, a vorbit în detaliu despre pagubele produse de aceste programe. Potrivit acestuia, 40% dintre cei afectați sunt dispuși să plătească hackerilor sumele cerute – aproximativ 300 de dolari. Martsynkyan mai spune că, numai în al doilea trimestru al acestui an, programele Kaspersky au reușit să blocheze 311.590 de tentative de infecție, iatr un calcul simplu folosind datele de mai sus ne arată că hackerii au pierdut 37,4 milioane de dolari din cauza companiei de securitate.

kaspersky-sergey-martsynkyan

Cum te protejezi de ransomware

La evenimentul din Malta, au fost prezenți și doi reprezentanți ai Poliției Olandeze. Aceștia au oferit câteva sfaturi care ne ajută să minimizăm daunele produse de programele de tip ransomware. În primul rând, este important să păstrăm back-upuri, sau copii de rezervă, cu informațiile noastre cele mai importante.

În al doilea rând, o soluție anti-malware este necesară pentru a preveni infecțiile de acest gen. Pentru a ajuta mai multe companii să reducă riscul infectării cu programe ransomware, Kaspersky Lab le-a pus la dispoziție, gratuit, Anti-Ransomware Tool for Business, împreună cu alte funcții anti-ransomware, integrate în principalele sale soluții. În plus, Kaspersky Lab – împreună cu Europol, Poliția Națională din Olanda și Intel Security – a lansat proiectul No More Ransom – un portal online (www.nomoreransom.org) care își propune să informeze publicul despre pericolul ransomware și să ajute victimele să își recupereze datele fără să plătească răscumpărarea cerută de infractorii cibernetici. 

În al treilea rând, sistemul de operare și restul programelor software trebuie să fie cu actualizările la zi, pentru a preveni situațiile în care hackerii se folosesc de vulnerabilități pentru a infecta calculatoarele.

În ultimul rând, este importantă răspândirea informațiilor despre acest tip de malware. Le puteți spune colegilor, șefilor, prietenilor sau rudelor, pentru a-i ajuta și pe ei să se ferească de astfel de infecții.

Cum vor evolua programele de tip ransomware

Potrivit lui Marco Preuss, Director Global Research & Analysis Team, Europe, Kaspersky Lab, coșmarul ransomware nu se va opri prea curând. Datorită ușurinței prin care pot face bani, hackerii vor continua să dezvolte astfel de programe și vor profita de utilizatorii necunoscători și neprotejați.

Pe termen scurt, Preuss crede că ransomware-ul va depăși noi bariere. Astfel, vom vedea din ce în ce mai multe cazuri de ransomware pentru mobil, iar utilizatorii de Mac-uri vor avea și ei bătăi de cap din cauza acestor viruși.

Iar cei cu televizoare inteligente, frigidere smart sau mașini de spălat conectate la internet vor avea și ei motive de îngrijorare. TV-ul s-ar putea să-ți ceară 100 de euro chiar înainte să se difuzeze finala unui campionat de fotbal interesant, iar mașina de spălat s-ar putea să te amenințe că îți va spăla hainele din materiale sensibile la temperaturi foarte mari.