13 sept. 2016 | 11:37

12 puncte: această iluzie optică îți va da dureri de cap

ACTUALITATE
12 puncte: această iluzie optică îți va da dureri de cap

În cazul în care îi era cuiva dor de o iluzie optică bizară, am găsit una pe măsură. De data aceasta, nu e vorba despre o rochie în culori și lumini îndoielnice, ci despre 12 puncte negre.

Dacă te uiți la imaginea de mai jos, probabil vezi în jur de patru puncte. Ei bine, în toată imaginea, sunt în total 12, dar cumva, creierul te împiedică să le cuprinzi simultan cu vederea. Mai mult decât atât, e posibil să ai impresia că punctele se mișcă.

Această iluzie e o variație a iluziei grilei Hermann, care „profită” de inhibiția laterală, un proces automat din creier, care ne ajută să definim marginile obiectelor, potrivit Gizmodo. Există și un studiu despre asta, care poate fi citit aici, iar pentru o expunere ceva mai vizuală a modului în care iluziile optice se joacă cu creierul uman, recomandăm clipul de mai sus.

Atunci când ne uităm spre ceva, privim, de fapt, lumina. Ulterior, lumina este apoi convertită în semnale electrice, transformate în imagini de creier, proces care are loc într-o zecime de secundă. Aşadar, în momentul respectiv, ochii noştri primesc o cantitate incredibilă de informaţie, și, pentru că al nostru creier nu se poate concentra pe absolut tot, simplifică ceea ce vedem pentru a păstra atenția asupra a ceea ce percepe ca fiind important.

În cazul iluziei celor 12 puncte, creierul nostru nu reuşeşte să perceapă ceea ce se află în părţile laterale sau sub nivelul ochilor şi trebuie să ghicească. Reușește, însă, să intuiască doar liniile, nu și punctele. În general, așa funcționează orice iluzie optică.