25 nov. 2015 | 17:05

Volvo vine cu un concept inedit de mașină autonomă

ENTERTAINMENT
Volvo vine cu un concept inedit de mașină autonomă

Piața mașinilor autonome este în continuă extindere, iar Volvo nu vrea să rămână pe dinafară. Alăturându-se celor de la Mercedes, Chevy, Italdesign, Rinspeed și nu numai, Volvo a creat o versiune-prototip a mașinii autonome a viitorului. 

Producătorul suedez s-a concentrat chiar pe „inima” problemei, înlăturând complet acoperișul mașinii și concentrându-se strict pe interior, capabil să se transforme în funcție de dorința șoferului-pasager. Înainte de a dezvolta Concept 26, Volvo a cercetat timpul general de deplasare de la un punct la altul în SUA. În general, durează aproximativ 26 de minute, dar poate fi mai îndelungat, în funcție de trafic și alți factori din aceeași gamă. Conceptul Volvo vrea să optimizeze acel timp, care în mod normal ar fi petrecut apăsând pedalele și urmărind cu privirea semnele de trafic.

În plus, cei de la Volvo au vrut să dea șoferului libertatea de a conduce sau de a lăsa această misiune pe seama mașinii autonome. În trecut, designerii au gândit sisteme similare, care permiteau întoarcerea scaunelor din față și robotizarea majorității funcționalităților. Volvo a dus mai departe această idee cu Concept 26. În modul Drive, designul e unul obișnuit: două locuri în față și un compartiment pentru pasageri, completat de un bord cu touchscreen și un panou cu instrumente digitale. În modul Create, pe de altă parte, Concept 26 devine o platformă ajustabilă, care permite șoferului să își petreacă timpul în mod normal pierdut în trafic într-un mod plăcut. Poate citi, folosi internetul, verifica mesajele, lucra la proiecte și nu numai. Cu două astfel de momente petrecute în trafic, ai putea tăia din timpul petrecut la birou, lucrând.

Dacă nu vrei să lucrezi, ai la dispoziție și modul Relax, în care scaunul șoferului se înclină suficient încât să ofere o poziție confortabilă pentru un scurt somn. Desigur, dacă nu ești tocmai fan al ideii de a dormi la volan, poți doar să te relaxezi. Display-ul din dreapta ar putea servi pentru a te uita la un episod dintr-un serial sau un film.