08 oct. 2015 | 17:12

Volkswagen anulează producția de mașini diesel pentru 2016 în Statele Unite

ENTERTAINMENT
Volkswagen anulează producția de mașini diesel pentru 2016 în Statele Unite

Reprezentanții Volkswagen au decis că modelele lor pentru anul 2016 nu vor mai include și variantele diesel. Măsura se aplică pentru piața Statelor Unite. 

Volkswagen, care este în mijlocul unui scandal ce ia amploare pe zi ce trece, a abandonat planurile de a include variantele diesel în seria de mașini pentru anul 2016. Astfel, modelele Volkswagen pentru anul viitor vor include doar variantele pe benzină sau hibrid. Decizia a fost luată de către directorul executiv de la Volkswagen SUA, Michael Horn, care și-a cerut scuze pentru întreaga situație.

Volkswagen a trișat atunci când au fost efectuate testele care indicau emisiile unei mașini atunci când aceasta se deplasa normal. Pentru a realiza acest lucru, s-a folosit de un software special care era instalat în calculatorul de bord al tuturor autovehiculelor diesel produse între 2008 și 2015. Acesta era capabil să identifice perioadele în care o mașină era supusă unui test luând în considerare patru factori: poziționarea volanului, viteza mașinii, durata de funcționare a motorului mașinii și presiunea atmosferică.

În timpul testelor, software-ul făcea posibil ca motorul să intre într-un mod diferit. Mai exact, acesta nu funcționa la capacitățile optime, iar emisiile se încadrau în acest fel în limitele impuse de autoritățile din SUA. Atunci când mașina se afla pe stradă, însă, software-ul permitea motorului să funcționeze normal, principala consecință fiind o creștere considerabilă a emisiilor, cu aproape 40% peste media acceptată.

Potrivit Los Angeles Times, Horn a declarat că lucrează împreună cu oficialii Statelor Unite pentru a găsi o soluție în ceea ce privește emisia de noxe și să întocmească o nouă strategie de control al emisiilor. Totuși, acesta nu a făcut public ce fel de măsură va lua pentru a remedia situația mașinilor care se află deja în circulație pe străzile Americii.

Măsura luată de Volkswagen privește autoturismele cu motor diesel de 2.0 litri, precum Audi A3, Volkswagen Beetle, Golf, Jetta și Passat. Un reprezentant al companiei a declarat că modelul Touareg, care are un motor de 3.0 litri, nu este afectat de legile aplicate și că varianta diesel a acestuia se va regăsi printre modelele anului 2016.