22 sept. 2015 | 18:12

Vă pricepeţi la jailbreak de iOS? Puteţi câştiga un milion de dolari

ACTUALITATE
Vă pricepeţi la jailbreak de iOS? Puteţi câştiga un milion de dolari

Dacă eraţi în căutarea unei motivaţii puternice pentru a vă deveni expert în securitatea iPhone-urilor, aflaţi că o soluţie de jailbreak pentru iOS se premiază substanţial.

Cu fiecare versiune de iOS, ce de la Apple devin din ce în ce mai eficienţi în a vă proteja terminalul de vulnerabilităţi şi bug-uri importante. Deşi aproape de fiecare dată se lansează, după câteva săptămâni sau luni, o soluţie de jailbreak care vă deschide porţile către opţiuni foarte variate de personalizare ale gadgetului, acelaşi jailbreak vine şi cu anumite riscuri. Mai mult decât atât, ideea în sine de jailbreak are la bază o vulnerabilitate importantă descoperită de un grup de programatori care au exploatat-o pentru a putea modifica infrastructura sistemului de operare iOS.

Trecând însă peste aceste informaţii contextuale, aproape de fiecare dată când o soluţie de jailbreak este descoperită şi publicată online, aceasta poate fi descărcată gratuit. Ca urmare, reprezintă o surpriză majoră faptul că o companie specializată pe securitate cibernetică a decis să ofere un milion de dolari persoanei care descoperă o metodă de jailbreak pentru recent lansatul iOS 9. În mod evident, există anumite restricţii aplicate acestei oferte, dar, în principiu, cei de la Zerodium vor să stimuleze creativitatea comunităţii de internauţii pasionaţi de această activitate.

,,Apple iOS, ca toate celelalte sisteme de operare, este deseori afectat de vulnerabilităţi de securitate critice, cu toate acestea, datorită numărului semnificativ de îmbunătăţiri pe partea de securitate şi eficienţa metodelor de remediere a vulnerabilităţilor implementate, Apple iOS este la ora actuală cel mai sigur sistem de operare pentru mobile. Nu fiţi însă păcăliţi, securizat nu înseamnă inpenetrabil, înseamnă doar că iOS-ul are momentan cel mai mare cost şi complexitate pentru exploatarea unei vulnerabilităţi, iar aici intră în calcul recompensa de un milion de dolari pentru un bug.” Astfel au argumentat cei de la Zerodium fabuloasă sumă de bani oferită celui care reuşeşte să facă jailbreak la un iPhone cu iOS 9.

Partea negativă a acestui scenariu este că cei de la Zerodium nu vor folosi informaţia obţinută pentru a-i avertiza pe cei de la Apple. În schimb, la rândul lor, vor vinde respectiva vulnerabilitate celui care oferă mai mult, indiferent despre cine este vorba, din ce ţară e sau ce afinităţi politice are.

Apple iOS 9 Jailbreak

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele