20 dec. 2015 | 11:02

Un os descoperit recent ar putea reinventa tot ce știm despre teoria evoluționistă

ACTUALITATE
Un os descoperit recent ar putea reinventa tot ce știm despre teoria evoluționistă

În momentul de faţă, Homo Sapiens este singura specie umană existentă pe Terra. Totuși, lucrurile nu au stat dintotdeauna așa.

Conform teoriei evoluţioniste, primii hominizi au evoluat din ordinul primatelor. Primele specii umane au apărut pe parcursul acestei evoluţii, ele ramificându-se ulterior în mai multe subspecii. Aşa au apărut Homo Erectus, Homo Habilis sau Homo Neanderthaliensis.

Multe dintre aceste specii s-au încrucişat, dând naştere unor noi indivizi. De exemplu, Omul de Neanderthal a convieţuit o perioadă cu membrii speciei Homo Sapiens. Cea mai veche dovadă a acestei încrucişări este fragmentul de maxilar uman descoperit în Peştera cu Oase din judeţul Caraş-Severin (aproximativ 40.000 de ani vechime), scriu cei de la Descoperă. Noua descoperire, care constă într-un femur găsit într-un sit cunoscut sub numele de „Peştera Cerbului Roşu”, situat în sud-vestul Chinei, ar putea schimba tot ce știm, potrivit CS Monitor.

Până acum, se credea că primitivii din Asia au încetat să existe acum maximum 100.000 de ani, a explicat Darren Curnoe, autorul studiului. Totuși, femurul are doar 14.000 de ani. Din primele observaţii făcute, s-a putut constata că femurul a aparţinut unui bărbat care a trăit în Pleistocenul Superior.

Pentru a afla originea acestuia, oamenii de ştiinţă au comparat femurul şi celelalte fragmente osoase descoperite cu cele ale altor specii umane, inclusiv Homo Sapiens. „În urma observaţiilor pe care le-am făcut, am putut constata o asociere clară între femurul identificat şi scheletele primilor membrii ale genului Homo. Deocamdată, nu am putut obţine foarte multe informaţii despre noua specie descoperită, dat fiind faptul că am găsit doar femurul şi nu mai multe fragmente osoase. Este și foarte deteriorat”, a adăugat David Begun, paleoantropolog în cadrul Universităţii din Toronto.

Nu este primul specimen din Maludong pe care echipa l-a găsit și l-a integrat într-o specie umană antică. În 2012, au publicat un articol despre craniile găsite în același sit, sugerând că fosilele vin de la o populație de oameni necunoscută până atunci. De asemenea, specimenul identificat acum nu e primul care dovedește că evoluția umană ar fi avut și alte etape. Homo florensiensis, numit și Hobbit pentru că are o statură foarte mică, a fost descoperit în Indonezia și s-a stabilit că are 17.000 de ani.

Desigur, există și sceptici, care nu acordă prea mult credit descoperirii. Acest lucru nu e tocmai blamabil, ținând cont de faptul că dovezile sunt insuficiente pentru a da un verdict. Oricum, oamenii de știință intenționează să desfășoare mai multe studii, pentru a stabili exact dacă individul datează de 14.000 de ani.