09 apr. 2015 | 20:00

Un nou tip de tehnologie: Cum vei putea simți hologramele

ACTUALITATE
Un nou tip de tehnologie: Cum vei putea simți hologramele

Compania britanică Ultrahaptics a dezvoltat o formă unică de tehnologie, care permite utilizatorilor să primească senzații tactile de la obiecte tridimensionale invizibile care plutesc în aer.

Sunt folosite ultrasunete pentru a proiecta aceste senzații cu precizie, astfel încât utilizatorii să poată interacționa cu obiectele virtuale.

Sriram Subramanian, unul dintre dezvoltatorii tehnologiei, a explicat faptul că dispozitivul aplică principiile forței de radiație acustice. Este folosită proprietatea undelor acustice de pune o presiune suficient de puternică pentru a genera senzații tactile pe piele.

„Dacă mergi într-un club sau la un concert rock, simți muzica în piept. Aici este același principiu, poți simți sunetul vibrându-ți în piept. În loc să folosim bași, utilizăm ultrasunete cu frecvență joasă, de aproximativ 40 de kHz. Astfel, noi putem ținti un punct precis din palmă sau de pe deget, ceea ce o să te facă să îți simți palma vibrând”, a continuat acesta.

pub_shotV3

Compania a anunțat recent o investiție de aproximativ 920.000 de dolari pentru a accelera dezvoltarea dispozitivului Ultrahaptics. Este încă în faza de prototip, dar creatorii săi consideră că are un potențial imens. Tehnologia s-ar putea dovedi utilă și în progresul medicinei. Ar putea permite chirurgilor să depisteze tumori prin folosirea feedback-ului haptic.

Tehnologiile fără atingere, cum ar fi realitatea augumentată, au avansat mult în ultima perioadă. Acestea asigură experiențe multi-senzoriale utilizatorilor, iar cele mai cunoscute dispozitive ar fi Oculus Rift și Google Glass. Echipa Ultrahaptic speră să modifice traiectoria tehnologiei spre dispozitive care implică atingere, potrivit Yahoo! Tech.

Google-Glass-Dating-app-script

„Poți vedea obiectul și poți interacționa vizual cu el, dar nu simți nimic. Ceea ce oferim noi este întocmai interacțiunea fizică cu aceste obiecte holografice. Nu spunem că ar trebui să scăpăm de display-ul holografic, spunem că atașarea sistemului nostru poate să te facă să simți obiectele, nu doar să le vezi. Acest lucru îți dă mai mult control”, a spus Subramanian.