04 mai 2015 | 13:13

Un fizician explică superputerile din Avengers: De ce nu poți ridica ciocanul lui Thor [VIDEO]

ACTUALITATE
Un fizician explică superputerile din Avengers: De ce nu poți ridica ciocanul lui Thor [VIDEO]

Despre Avengers: Age of Ultron noi am scris deja în această recenzie. Dacă ai văzut filmul și te întrebi ce-i în ciocanul lui Thor și în scutul Căpitanului America, un fizician are răspunsuri la aceste curiozități. Desigur, poți crede și că sunt doar magice, dar n-ar fi interesant atunci.

Ciocanul lui Thor este indestructibil și poate fi ridicat doar de către cei vrednici. În Avengers: Age of Ultron, doar Vision îl poate ridica, ceilalți eșuează rând pe rând. Nici măcar Hulk n-a reușit, în filmul precedent, să îl ridice, deși este poate cel mai puternic dintre toți pământenii. De asemenea, scutul Căpitanului America poate încasa orice lovitură și ricoșa din pereți ca un frisbee din metal.

Profesorul Jim Kakalios de la Universitatea din Minnesota explică puterile acestor supereroi și de ce ar fi sau n-ar fi posibile în realitate. El este și autorul cărții „Fizica supereroilor“, în care comentează puterile din Watchmen sau Uimitorul Spider-Man. Odată cu Avengers: Age of Ultron, ne explică de ce sunt speciale aceste puteri.

Deși în benzile desenate Thor este un zeu și puterile lui sunt bazate, în mare parte, pe magie, în realitatea filmului trebuiau să se schimbe aceste elemente și lumea lui Thor să fie, de fapt, una foarte avansată, care a reușit să dezvolte și puterile locuitorilor, conform discuției purtate de profesor cu Walt Hickey de la FiveThirtyEight. Această adaptare se supune dictonului lui Arthur C. Clarke: „Orice tehnologie suficient de avansată o să pară magie unei societăți mai puțin avansate“.

Capitanul America incercand sa ridice ciocanul lui Thor

Thor este singurul care controlează ciocanul, până la Avengers: Age of Ultron, când și Vision poate asta, iar profesorul Kakalios consideră că totul are legătură cu gravitația. Ciocanul lui a fost dezvoltat de o societate foarte avansată, iar metalul uru, din care ar fi confecționat, are abilitatatea de a crea un câmp gravitațional mai puternic decât cel exercitat de Pământ.

Astfel, ciocanul nu trece prin masă, deoarece nu este mai greu decât greutatea obișnuită, dar nu poate fi ridicată cu o forță ascendentă de cineva care nu e vrednic. Este, în fapt, un sistem de protecție pentru ca această armă să nu fie folosită decât de Thor. Sau de către cei pe care îi consideră vrednici (oricine ar fi ei).

Ce are special scutul Căpitanului America?

Scutul acesta poate fi aruncat ca un frisbee, poate tăia capete de inamici, poate ricoșa din ziduri și poate încasa aproape orice lovitură fără să fie sfărâmat. În esență, conform filmului, el este construit din vibranium și oțel. Kakalios spune că cel din urmă metal îl face rigid, capabil să ricoșeze, și cel dintâi îi permite să absoarbă ușor șocurile.

Când Thor lovește cu ciocanul în scutul Căpitanului America, acesta preia energia cinetică și o emite drept în lumină, care poate împrăștia dușmanii din jur. Asta pentru că energia nu poate fi distrusă, ci doar transformată dintr-o formă în alta și așa acționează scutul lui.

Cât despre Vision, noul personaj creat în Avengers: Age of Ultron, acesta este un android cu o inteligență artificială foarte dezvoltată. De asemenea, Kakalios susține că își poate modifica densitatea corpului. Asta îi permite să fie rezistent ca un diamant sau să treacă prin pereți. Totuși, aerul are o densitate mult mai mică decât un zid și nu trece pur și simplu prin acesta. Rămâne însă de văzut ce aptitudini va avea Vision și dacă va mai fi folosit.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele