15 dec. 2015 | 11:32

„Elixirul tinereții”: un element chimic banal ar putea opri îmbătrânirea și trata o boală rară

ACTUALITATE

Un studiu recent al Universităţii din Maryland (UMD) din SUA a arătat că un produs chimic comun poate inversa simptomele progeriei, cunoscută drept boala îmbătrânirii premature, precum și îmbătrânirea normală.

Potrivit studiului, doze mici de albastru de metilen pot anula daunele pe care progeria le generează. Efectele benefice ale albastrului de metilen se instalează atât de rapid, încât oamenii de știință o consideră „magică”. Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Progeria este o boală genetică extrem de rară, care constă în accelerarea procesului de îmbătrânire. Dacă ai văzut filmul The Curious Case of Benjamin Button, progeria este inversul bolii de care suferea protagonistul, fără efectele hollywoodiene dramatice, desigur.

Afectează aproximativ unul din patru milioane de nou-născuți. Simptomele se instalează pe la vârsta de doi ani, iar la 10-12 ani, copilul are toate semnele îmbătrânirii: păr cărunt, chelie, lipsa grăsimii din corp, riduri. De asemenea, au loc schimbări degenerative și în interiorul corpului, copilul putând ajunge să sufere de arteroscleroză. Puțini dintre cei afectați ajung la vârsta de 13 ani. Progeria este cauzată de defectul genei responsabile de producţia proteinei lamina A, care este parte a nucleului celular şi a membranei nucleare.

Potrivit echipei de la UMD, celulele sănătoase primesc doar câte o mică parte de molecula lamina A, ceea ce nu le permite să funcţioneze normal. În cazul progeriei, moleculele rămân neschimbate şi intreacţionează cu membrana nucleară, până când aceasta începe să se inflameze şi se deformează. Echipa UMD a observat că progeria afectează mitocondriile, care sunt propulsoarele celulei, stimulându-le să se inflameze, fragmenteze şi să se degenereze. Ceea ce a fost cu adevărat uimitor a fost când oamenii de ştiinţă au observat că simptomele progeriei pot fi inversate în mai puţin de opt săptămâni cu ajutorul albastrului de metilen, potrivit Gizmag.

Albastrul de metil a fost produs pentru prima dată în 1876. El a fost folosit ca o soluţie antibacteriologică, pentru tratamentul plăgilor de psoriazis şi a altor boli, în cazurile de intoxicaţii cu cianură şi chiar pentru a curăţa acvariile, deoarece toxicitatea sa este atât de redusă, încât nu afectează icrele. Lucrând cu celule fibroblaste umane, echipa a descoperit că albastru de metilen a modificat celulele afectate de progerie, oferindu-le formele iniţiale, normale, rotunde într-o săptămână şi a reuşit să repare aproape complet în opt săptămâni, astfel încât celulele afectate erau aproape imposibil de distins de celulele normale. Nu ne e clar cum reușește albastrul de metilen să aibă acest efect, dar se pare că niciunul dintre experimentele efectuate până acum nu a eșuat.

„Până în prezent, am lucrat doar cu celule stem. Este esenţial să vedem dacă efectul va fi acelaşi şi la animalele vii. De asemenea, dorim să vedem dacă albastru de metilen poate repara efectele specifice ale progeriei în diferite tipuri de celule, cum ar fi cele osoase, ale pielii, celulele cardiovasculare şi altele. Pe lângă asta, unele echipe vor începe studiile clinice pe celulele umane”, afirmă Kan Cao, autorul principal al studiului publicat în Aging Cell, profesor de biologie celulară şi genetică moleculară la Universitatea din Maryland.

Studiul are un potențial imens, iar oamenii de știință sunt convinși că albastrul de metilen poate avea efecte semnificative și asupra îmbătrânirii normale, nu doar asupra progeriei. În plus, prețul său este redus, așa că, dacă în viitor va fi inclus în cosmetice și suplimente alimentare, nu va trebui să scoatem averi din buzunar.