27 mart. 2015 | 12:53

Un element-cheie descoperit pe Marte ar putea indica existența vieții

ACTUALITATE
Un element-cheie descoperit pe Marte ar putea indica existența vieții

Datele colectate de roverul Curiosity indică prezența azotului pe suprafața planetei Marte. Știind că acest  element constituie 78% din atmosfera Pământului și este o parte componentă a tuturor țesuturilor vii, informațiile ar putea indica ceva uimitor: existența vieții marțiene.

Același rover a detectat recent metan și apă bogată în deuteriu, alți indici ai existenței vieții. În cursul unei noi cercetări, a adunat probe de nitrați. Aceștia sunt componenţi naturali ai solului, proveniţi din mineralizarea substanţei azotate de origine vegetală sau animală, datorată în primul rând microorganismelor existente în sol.

“Găsirea unei forme bioaccesibile de azot aduce și mai multă susținere teoriei potrivit căreia craterul Gale al Planetei Roșii este locuibil”, a declarat Jennifer Stern, cercetător NASA.

Azotul sau nitrogenul este un compus esențial vieții, întrucât intră în compoziția ADN-ului și ARN-ului. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să ateste faptul că moleculele găsite de echipa de cercetători au fost generate de forme de viață evoluate. De asemenea, în ciuda tuturor descoperirilor, oamenii de știință consideră că Marte nu este tocmai cea mai ospitalieră planetă.

Nitrații ar putea fi generați de impactul meteoriților sau al altor procese fără origine biologică. Pe Pământ și pe Marte, azotul este găsit în stare gazoasă, sub forma a doi atomi lipiți unul de celălalt suficient de mult pentru a îngreuna reacția cu alte molecule.

Atomii trebuie să fie separați pentru a participa la reacțiile chimice necesare vieții. Pe Terra, anumite organisme sunt capabile să fixeze azotul din atmosferă, iar acest proces este esențial activității metabolice. Totuși, unii atomi pot fi fixați și de fulgere sau alte fenomene pe bază de energie”, susțin savanții.

Oamenii de știință nu au așteptări rupte de realitate, cum ar fi să găsească marțieni sau alte ființe evoluate în acest moment, dar folosesc cercetările pentru a stabili dacă teoria existenței vieții extratereste este într-adevăr plauzibilă.