25 iun. 2015 | 12:12

Televizorul viitorului va fi cât o foaie de hârtie și se va curba

ACTUALITATE
Televizorul viitorului va fi cât o foaie de hârtie și se va curba

În cazul în care credeai că televizoarele inteligente ale momentului sunt subțiri, încă nu ai văzut nimic. Deși ecranul flexibil nu este tocmai o noutate, un nou concept ne-ar putea face să privim gadgeturile viitorului cu alți ochi.

Un grup de cercetători a creat un display la fel de subțire precum o foaie de hârtie, dar nu numai în acest lucru constă elementul de unicitate. Acest tip de ecran ar putea fi aplicat nu numai televizoarelor sau telefoanelor, ci și hainelor. Imaginează-ți un tricou care și-ar putea schimba designul precum un screensaver de pe telefon.

Echipa de cercetători care a creat displayul susține că acesta funcționează similar organismelor care se pot camufla, precum cameleonii și caracatițele. Folosește lumină naturală și reflectă doar undele necesare pentru o anumită culoare și poate arăta tot spectrul. Desigur, este nevoie de un mic voltaj pentru schimbarea culorilor, scriu cei de la Pocket-Lint.

Un alt element inedit este faptul că a fost creat cu ajutorul unei tehnici de nanoimprimare deloc costisitoare. Așadar, în viitorul deloc îndepărtat, aproape oricine și-ar putea permite un televizor care poate fi împachetat.

Totuși, cei de la Samsung au fost primii care au prezentat primul smartphone cu ecran curbat la CES 2013, după ce în ultimii ani a demonstrat cu diferite ocazii calităţile unui ecran flexibil, cum ar fi rezistenţa la şocuri şi că poate fi foarte subţire și foarte ușor. În 2014, a lansat Galaxy Note Edge și în 2015 a avut Galaxy S6 Edge. În 2013, Youm de la Samsung a venit cu un desing nou şi îndrăzneţ: ecran dincolo de carcasă.

Până la acesta, toate modelele veneau cu un cadru perfect delimitat pentru display, fapt la care sunt obligaţi producătorii de actuala tehnologie. Desigur, HTC se lăuda că ecranul „curge“ pe margine la HTC 8X, dar este vorba doar de sticla de protecţie, nicidecum de partea care afişează imaginea. Samsung a prezentat un concept în care marginea din dreapta capătă aproape un centimetru de spaţiu suplimentar de afişaj.

Atunci, nanoboţii nu erau încă disponibili pentru a efectua calcule, pentru a înlocui memoria RAM şi nici pentru a înlocui bateria (alt punct sensibil al smartphone-urilor), dar lucrurile încep să se schimbe.