Tardigrazii, cele mai rezistente vietăți de pe planetă. Rezistă și în spațiul cosmic

PLAYTECH, 16 Mar, 16:08

Niște vietăți mici care măsoară numai 1 mm lungime sunt atât de rezistente încât reușesc să supraviețuiască inclusiv în spațiul cosmic. Tardigrazii, cunoscuți și ca „urșii de apă”, pot fi fierți, înghețați, striviți, uscați sau aruncați în spațiu: vor reuși să facă față condițiilor extreme, relatează BBC într-un amplu material dedicat acestor animale bizare.

Dacă un om s-ar duce în spațiul cosmic fără protecție, ar muri. Lipsa presiunii ar forța aerul din plămânii acestuia să iasă afară. Gazele dizolvate în fluidele corporale s-ar dilata, împingând pielea și forțând-o să se umfle ca un balon. Timpanele și capilarele i s-ar sparge, iar radiația ar distruge ADN-ul din celule. Un om ar fi inconștient în 15 secunde.

Însă un grup de animale ar supraviețui chiar și în aceste condiții: micile viețuitoare numite tardigrazi, cu lungimi cuprinse între 0,5 și 1,5 mm. În anul 2007, mii de tardigrazi au fost atașați unui satelit și au fost aruncați în spațiu. După ce satelitul s-a întors pe Pământ, oamenii de știință i-au examinat și au descoperit că mulți dintre ei supraviețuiseră. Câteva dintre femele chiar depuseseră ouă în spațiu, iar puii de tardigrazi erau sănătoși.

Tardigrazii sunt adaptați pentru a supraviețui în unele dintre cele mai aspre regiuni de pe Pământ. Au fost observați pe un munte din Himalaya, la 5.546 de metri altitudine, în izvoarele termale fierbinți din Japonia, pe fundul oceanului sau în Antarctica.

Citește mai multe despre tardigrazi și vezi cum arată pe greatnews.ro

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail