28 aug. 2015 | 15:22

Site-ul populat aproape în totalitate de roboți: cum erau înșelați cei care voiau să înșele

ACTUALITATE
Site-ul populat aproape în totalitate de roboți: cum erau înșelați cei care voiau să înșele

Scandalul din jurul site-ului de „pus coarne”, Ashley Madison, nu este nici pe departe să se incheie.

Când datele utilizatorilor s-au scurs către public, oamenii au avut ocazia să vadă câte femei aveau cont pe site și, mai ales, câte dintre ele erau mai false decât căsătoriile celor implicați în scandal. Editorul șef de la Gizmodo, Annalee Newitz, a acordat mai multă atenție cazului și astfel a aflat niște detalii cel puțin interesante. Dintre cele 5,5 milioane de profiluri de sex feminin, foarte puține erau folosite în realitate. Jurnalista a examinat mai multe piste pentru a ajunge la concluzia asta.

În primul rând, aceasta a verificat adesele de email și a descoperit că aproximativ zece mii dintre acestea foloseau domeniul ashleymadison.com, semn clar că erau false. În plus, Newitz a aflat că 68,709 dintre profiluri erau create de pe o singură adresă IP, iar asta înseamnă că erau făcute de la un calculator localizat în sediul celor de la site. Iar asta nu este tot. Jurnalista a mai descoperit că prenumele folosit cel mai frecvent era unul foarte rar, identic cu cel al unei foste angajate.

Ce a făcut-o pe Newitz să fie sigură de descoperirea sa a fost faptul că doar 1,492 dinte femei și-au verificat mesajele primite. Mai mult, toate profilurile pentru care persoanele au plătit să fie șterse, încă au datele intacte. Există și vești bune pentru utilizatori. Un număr de 12,108 de profiluri șterse au fost deținute de femei. Faptul că utilizatorii trebuiau să plătească pentru a scăpa de profil arată că femei reale chiar au folosit site-ul la un moment dat.

Autor: Ștefan Neculai