13 nov. 2015 | 06:30

S-a lansat noua versiune de Windows 10 și e gratuită

ACTUALITATE
S-a lansat noua versiune de Windows 10 și e gratuită

Amatorii de sisteme de operare Microsoft pot celebra lansarea primului upgrade major la Windows 10 cu un amalgam de funcții noi.

Fără prea multe surle și trâmbițe, cei de la Microsoft au lansat în ultimele 24 de ore o nouă versiune de Windows 10. Aceasta este disponibilă gratuit prin Windows Update, are o dimensiune semnificativă, iar instalarea nu durează mai mult de 10 minute. Orice sistem sau tabletă care rulează Windows 10 sau Windows 10 Pro este eligibil.

Prima particularitate ca importanță inclusă în acest update ține îmbunătățiri de performanță și securitate. De acum, Windows 10 ar trebui să pornească cu 30% mai rapid față de Windows 7 pe același sistem. Încrederea în noua platformă a crescut atât de mult, încât acum Microsoft recomandă instalarea la scară largă a noii versiunii în corporații și organizații guvernamentale.

Cortana, asistentul virtual care în continuare nu a învățat limba română, a devenit semnificativ mai deștept, atât în momentul în care interacționați cu ea prin comenzi vocale sau comenzi text. Știe, de exemplu, să vă recunoască numărul de telefon, adresa de email și adresa fizică de acasă dacă o scrieți folosin un stylus în vreo fereastră.

Browserul Microsoft Edge se aliniază la standardele impuse de Chrome și Firefox. Dacă aveți mai multe dispozitive cu noul SO, toate tab-urile deschise, Reading List, istoricul și favoritele se pot sincroniza automat în noul Edge. Prin tab preview, dacă poziționați cursorul pe numele unui tab deschis, veți vedea tot conținutul său într-o variantă miniaturizată. Tot Edge a învățat să vă avertizeze în cazul unor reduceri semnificative la diverse magazine online, gen Best Buy, Staples sau Macy’s.

Integrarea cu Skype este la un alt nivel în noul Windows 10 lansat azi. Aplicații dedicate de mesagerie și Skype Video disponibile în Windows Store vă ajută să profitați de funcțiile de bază din Skype, chat, apeluri vocale și apeluri video, mult mai rapid, fără să instalați versiunea completă a aplicației.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele