29 mart. 2015 | 11:38

Rușii au cele mai moderne tancuri din lume: Când vor fi prezentate oficial

ACTUALITATE
Rușii au cele mai moderne tancuri din lume: Când vor fi prezentate oficial

Armata rusă a primit deja primele tancuri de nouă generație și urmează a le prezenta în curând în cadrul unui eveniment important.

Data de 9 mai are o importanță aparte pentru poporul rus, aceasta fiind considerată ziua în care Armata Roșie a obținut victoria asupra nazismului, în urma unui război ce a dus la moarte a mai mult de 20 de milioane de cetățeni sovietici. În contextul geo-politic extrem de complicat în care ne aflăm în 2015, ziua aceasta va avea o importanță sporită deoarece în cadrul evenimentului ce are loc în fiecare an în Piața Roșie, armata rusă își va prezenta cele mai moderne utilaje de război din arsenalul său.

Cele mai importante dintre acestea vor avea la bază același design. Este vorba despre ”Platforma de Război Universală Armata” pentru vehiculele cu șenile. Aceasta va avea șapte roți, o cutie automată cu 8 viteze și va putea atinge între 65 și 75 de kilometri pe oră datorită motorului Diesel A-85-3A de 1.200, sau 1.500 cai putere, în funcție de vehicul. Și mai interesant este noul tip de armură ce va fi folosit, unul care nu își va pierde proprietățile speciale atunci când este supus unor temperaturi extrem de joase. După cum notează unele surse, acesta este un indicator al interesului rușilor pentru zona arctică.

Dintre toate acestea, vehiculul care este așteptat de către majoritatea oamenilor este noul tanc T-14, acesta urmând a înlocui actualele modele T-90 folosite de către ruși. Primele 24 aparent au fost deja trimise către armata și își vor face prima apariție publică în cadrul paradei de 9 mai. Acestea ar putea beneficia de două modele de tunuri: unul de 125mm și altul de 152mm, cel mai puternic tun montat vreodată pe un tanc.

Pe lângă acestea, vor mai putea fi găsite două arme importante: o arma de 30mm, pentru ținte cu armură mai slabă și aeronave ce zboară la altitudine mică și o mitralieră de 12,5mm care, conform unor surse, este capabilă de a elimina rachete anti-tanc, dar și proiectile care se apropie cu viteze de până la 3.000 de metri pe secundă. Turela este controlată electronic, iar tancul nu are nevoie decât de doi oameni pentru a fi utilizat. Aceștia vor fi separați de camera unde se află muniția pentru a beneficia de o protecție mai mare. Alături de noile tancuri, pe 9 mai vor participa la paradă și vehiculele de transport blindate T-15 utilizând aceeași platformă Armata.