15 sept. 2015 | 15:02

Războaiele nucleare ale extratereștrilor ar putea fi vizibile de pe Pământ

ACTUALITATE
Războaiele nucleare ale extratereștrilor ar putea fi vizibile de pe Pământ

Desigur, noi încă nu avem siguranța că există extratereștri, dar în cazul în care nu sunt doar rodul imaginației umane, ar putea avea activități chiar mai interesante decât cucerirea Terrei.

Într-un articol publicat recent în New Yorker, Alex Wellestein, istoric specializat în tot ce ține de arme nucleare și incidente care le implică, a colectat mărturii de la mai mulți oameni care au asistat la detonarea primei bombe nucleare, pe 16 iulie 1945.

Mai mulți oameni au definit lumina produsă de explozie ca fiind cosmică. Deși probabil au folosit termenul în sens metaforic, o echipă de astronomi a încercat să determine dacă lumina Trinity a fost cosmică și în sens propriu. Testul Trinity a implicat doar o explozie. Dar dacă ar fi fost mai multe, care să implice, logic, mai multe arme nucleare, ar fi putut genera îndeajuns de multă lumină și căldură încât să fie observabile de pe alte planete.

Așadar, putem să mergem mai departe cu același raționament și să ne punem noi în locul celor care privesc. Dacă specii foarte inteligente ar învăța să manipuleze tehnologiile nucleare, am putea să asistăm la testarea lor de la o distanță respectabilă, scriu cei de la The Atlantic.

Sunt zeci de miliarde de galaxii în Universul observabil, fiecare fiind ca un ocean de stele. Când astronomii privesc aceste stele din apropiere, atât cât este ea permisă, le pot observa licărind precum o face Soarele atunci când planetele se rotesc în jurul său. Oamenii de știință cred că foarte multe stele reprezintă un fel de Soare pentru alte planete, judecând după faptul că intensitatea luminii pe care o emit e mai slabă sau mai puternică, cu o anumită regularitate.

Cercetătorii cred că lumina planetelor extrasolare ar putea fi un indiciu important pentru a stabili dacă sunt sau nu locuite. Adam Stevens, Duncan Forgan și Jack O’Malley James de la Cornell’s Carl Sagan Institute merg chiar mai departe cu presupunerile. În iulie, aceștia au publicat un studiu despre modul în care ar arăta o civilizație extraterestră autodistructivă printr-un telescop.

Au abordat mai multe scenarii distopice, demne de filme SF. Au calculat strălucirea razelor gamma care ar fi emise de un schimb masiv de arme nucleare. Apoi, s-au întrebat ce s-ar întâmpla dacă un agent patogen fabricat ar distruge o populație de ființe de dimensiuni umane. Ce gaze ar acoperi atmosfera planetei și ar fi ele detectabile de la distanțe interstelare?

Jill Tarter, fosta directoare a Institutului de Căutare a Inteligenței Extratereste și sursa de inspirație pentru Ellie Arroway, eroina lui Carl Sagan din Contact, jucată de Jodie Foster în adaptarea cinematografică, e de părere că, oricât de SF ar suna scenariul, e cât se poate de posibil. De asemenea, dacă civilizațiile extraterestre sunt cu adevărat capabile să manipuleze armele nucleare și să pornească războaie cu ajutorul lor, lumina emisă de un astfel de schimb neprietenos ar fi vizibilă doar câteva zile de pe Terra. Pentru a fi surprinsă, ar fi necesară o sincronizare perfectă.