23 oct. 2015 | 11:30

Programele malițioase pentru Mac sunt din ce în ce mai răspândite

ACTUALITATE
Programele malițioase pentru Mac sunt din ce în ce mai răspândite

Nu trebuie să fiți un expert software pentru a realiza că numărul riscurilor la care se expun utilizatorii de Mac este foarte mic, dar malware-ul pentru OS X e în creștere.

Au trecut anii în care se considera că un Mac OS X este privat complet de viruși. Situația s-a mai schimbat între timp, dar chiar și după atâția ani, utilizatorii de Windows continuă să fie mult mai în pericol. Nimeni nu a zis vreodată că un Mac este invulnerabil, doar că numărul foarte mare de utilizatori de PC-uri a alimentat pasiunea hackerilor pentru platforma Microsoft.

Pentru că interesul în sistemele cu OS X a crescut într-un ritm foarte rapid în ultimii ani, aceeași popularitate se transpune într-o creștere a numărului de infecții malware posibile pe platformă. Cei de la Bleeping Computer au fost primii care au sintetizat evoluția situației în 2015 pe marginea acestui subiect, agregând analize individuale de la Bit9 și Carbon Black. Deoarece, când vine vorba de viruși, trendul de evoluție este într-o singură direcție, 2015 este, cel puțin momentan, cel mai prolific an pentru malware pe Mac. Ca și comparație, în 2010 – 2014, au existat aproximativ 180 de instanțe în care s-au descoperit infecții pentru OS X. Doar în 2015, până la această oră s-au descoperit 948, iar anul nu s-a încheiat.

Pe de o parte, astfel de valori ar trebui să vă confirme faptul că ar trebui să fiți mai grijulii, chiar dacă vă desfășurați activitatea zilnică pe un MacBook sau iMac. Pe de altă parte însă, Rich Mogull, un analist de la Securiosis din Phoenix, Arizona a sintetizat cel mai bine gravitate infecțiilor cu malware pentru Mac. ,,Dacă ai în vedere tot malware-ul pentru Mac pe care l-am văzut până acum și combini acele valori pe toată istoria OS X, valorea finală rezultată este mai mică decât numărul infecțiilor malware pe care le vedem pe Windows într-o oră”, a declarat Mogull.

Merită de asemenea reținut că malware-ul pentru Mac nu este la fel de periculos precum cel pe Windows și este necesară parcurgerea unor scenarii foarte precise pentru a vă infecta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele