19 dec. 2015 | 17:56

Programele de tip ransomware generează sute de milioane de dolari

ACTUALITATE
Programele de tip ransomware generează sute de milioane de dolari

Conform unor noi studii, programele de tip ransomware ar genera sute de milioane de dolari.

După cum probabil știți, programele de tip ransomware sunt unele dintre cele mai periculoase, iar amenințările pentru utilizatori vor crește în complexitate în viitorul apropiat. Potrivit experților, atacurile de tip ransomware se vor dezvolta cu troieni bancari și ar putea ajunge chiar și pe dispozitivele OS X. Fiind deținute, de regulă, de persoane cu o situație materială mai bună, acestea reprezintă ținte mai atractive, alături de dispozitivele mobile și electrocasnicele inteligente, conectate la Internet.

Acum, ransomware este folosit și ca un serviciu. Practic, o persoană ar putea descărca o versiune inofensivă a programului, setând o sumă de bani care trebuie plătită și un termen limită. După aceea, ea încearcă să convingă pe altcineva să descarce programul, pentru a îi infecta calculatorul și pentru a-l forța să plătească. În cazul în care sunt livrați banii, cel care a ajutat la propagarea virusului primește între 5 și 20%, în timp ce restul se duce la creatorul virusului.

Unul dintre primele programe de acest fel ar fi fost Tox, care a ieșit la suprafață în luna mai a acestui an. Conform Business Insider, cu ajutorul câtorva zeci de oameni, Tox a reușit să infecteze peste 1.500 de calculatoare. Din câte se pare, suma medie cerută pentru deblocarea PC-urilor respective ar fi fost cuprinsă între 50 și 200 de dolari. În total, se estimează că ransomware-ul propagat în acest fel ar fi generat în jur de 325 de milioane de dolari.

Infractorii ruși din mediul virtual ar fi descoperit chiar și o nouă metodă prin care pot face bani de pe urma programelor de tip ransomware, fără a avea nevoie ca victimele să fie conectate la internet. Acest lucru este posibil grație unei chei de tip RSA, folosită pentru criptare, care apoi este stocată în metadatele fiecărui fișier. Atunci când o victimă vrea să decripteze datele, aceasta este nevoită să-i trimită atacatorului prin mail unul dintre fișierele criptate. Puteți citi mai multe despre acestea aici.