03 sept. 2015 | 12:00

Primii roboți nu ar fi putut cuceri lumea, dar puteau fuma și folosi arme [FOTO]

ENTERTAINMENT
Primii roboți nu ar fi putut cuceri lumea, dar puteau fuma și folosi arme [FOTO]

Cuvântul „robot” a intrat în imaginația publicului în 1921, când a fost folosit de Karel Capek, scriitor ceh, în piesa Rossum’s Universal Robots. Derivă din cuvântul ceh „robota”, care se traduce prin „muncă obligatorie”, iar roboții lui Capek revoluționau tehnologia prin munca lor, ajungând într-un final, după cum era de așteptat, să conducă lumea și să producă extincția rasei umane.

Ideea de a crea mașinării humanoide autonome a suscitat imaginația inventatorilor de secole. Chiar și Aristotel a făcut speculații legate de construcția unui om mecanic. Totuși, această idee a putut fi pusă în practică abia în secolul 20, potrivit celor de la Mashable. În anii 1930 și 1940, de când datează primii roboți, aceștia erau folosiți pentru a atrage clienți în magazine.

Majoritatea, precum Alpha al lui Harry May, erau mașinării staționare cu aspect uman. Puteau efectua acțiunu simple, cum ar fi să stea în picioare, să stea jos, sau să ridice un braț. Unii puteau chiar să răspundă la anumite comenzi vocale.

May se mândrea cu Alpha și cu faptul că acesta putea chiar să tragă cu un revolver. Totuși, odată robotul a împușcat accidental, fără a primi o comandă, distrugându-i creatorului său pielea de la încheietură până la cot. Altă dată și-a lăsat brațul în jos într-un mod neașteptat și a lovit un asistent atât de tare, încât acesta a avut nevoie de spitalizare.

Pe de altă parte, aprinderea și fumarea țigărilor reprezenta o funcționalitate populară, dar neașteptată. De asemenea, unii roboți, precum Elektro al lui Joseph Barnett, puteau sta în picioare și se puteau deplasa cu ajutorul unor roți. Totuși, Elektro nu putea merge foarte departe, fiind conectat la un creier de aproape 30 de kilograme, compus din semnale luminoase și relee electrice.

Roboții care au revoluționat industria

Majoritatea roboților creați în mijlocul secolului 20 erau, mai degrabă, destinați amuzamentului, dar alții au fost cu adevărat inovatori. De exemplu, inginerul austriac Claus Scholz a creat, în 1964, roboți destinați uzului casnic. MM7 și MM8 arătau destul de primitiv, dar puteau efectua cu precizie acțiuni complexe, fiind controlați doar printr-o telecomandă.

Puteau da cu aspiratorul, deschide uși și chiar turna ceai în ceșcuțe (fără a vărsa trei sferturi din el). Aceștia sunt considerați predecesorii roboților industriali, iar Claus Scholz și-a exprimat destul de clar intențiile: „Vreau să creez roboți care să poată întreprinde orice acțiune obișnuită pentru oameni”.

Tinker al lui Dennis Weston putea chiar să spele mașini, iar Mr. Robotham the Great al lui Peter Holland putea călca haine și avea grijă de copii. De asemenea, Arthur, creat de Geoffrey Harper, era destinat plimbării câinilor, și se pare că îndeplinea cu brio această îndatorire. Primul câine robotic complex, pe de altă parte, datează din 1981, iar pentru construirea lui au fost necesare nouă luni și 2.000 de lire.