Pornografia a cucerit Facebook: Cum au păcălit hackerii mii de utilizatori prin videoclipuri

, 26 Ian, 13:49

În weekend, o nouă campanie de infectare a computerelor cu viruși s-a derulat pe Facebook. Mii de oameni au fost destul de ușor induși în eroare de mesajele apărute pe rețeaua socială.

Bitdefender informează că în weekend-ul 24-25 ianuarie pe Facebook utilizatorii au fost expuși unor campanii periculoase prin care se încerca infectarea dispozitivelor lor cu diverși viruși. Cel puțin 5.000 de utilizatori au accesat în fiecare oră o escrocherie derulată pe cea mai populară rețea socială, iar aceasta apărea sub forma unui film cu conținut pornografic. Cei care au devenit victime ale acesteia au fost infectați cu un virus de tip backdoor, care poate instala diverse alte componente pe computer. Pentru a asigura succesul campaniei de trei zile, criminalii informatici au realizat câteva back-up-uri.

Escrocheria funcționează astfel: utilizatorul dă click pe un videoclip care pare să conțină imagini pornografice, iar în acel moment un număr de 20 de prieteni de-ai acestuia sunt etichetați în respectivul mesaj, care le apare și lor în Timeline. Fișierele video sunt mereu altele și par a avea drept gazdă serviciu de scurtare a link-urilor goo.gl. Pentru utilizatorii experimentați domeniul ar trebui să ridice semne de întrebare, pentru că este un serviciu de scurtare a URL-urilor și nu unul ce găzduiește fișiere video.

Escrocherie pe Facebook in ianuarie 2015 (2)

Capcane pentru fiecare platformă

Utilizatorii care accesează respectivele videoclipuri sunt trimiși către o pagină externă unde le sunt analizate browser-ul și elementele identificatoare ale sistemului de operare astfel încât hackerii să știe unde să direcționeze victima. În acest fel, utilizatorii care vin de pe Android sau alte sisteme de operare vor fi direcționați către un scam cu SMS la numere cu suprataxă și nu către virusul de Windows.

Escrocherie pe Facebook in ianuarie 2015 (3)

Utilizatorii de Windows au parte de servicii complete: o redirecționare către o pagină falsă de Facebook, de unde descarcă o așa-zisă actualizare de Flash Player care va ajuta utilizatorul să vizualizeze fișierul. Acesta este unul mult mai puternic decât cel promis în mesajul de pe Facebook. Utilizatorii au parte de două feluri de malware: unul dintre ele poate fi utilizat pentru a instala diverse componente pe computer, iar celălalt este responsabil de propagarea escrocheriei mai departe pe Facebook.

Pentru a vă proteja de astfel de escrocherii, BitDefender recomandă instalarea unei soluții de securitate pe terminal și să fii atent ce fișiere accesezi pe Facebook. De asemenea, funcționează și bunul-simț, dacă un prieten ar publica un așa mesaj sau nu. În final, modifică politicile de securitate și de confidențialitate pe Facebook, astfel încât să ți se ceară acceptul pentru fiecare lucru pe care ar vrea cineva să îl publice pe Facebook.

Escrocherie pe Facebook in ianuarie 2015 (1)

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail