09 mai 2015 | 12:58

Popularitatea World of Warcraft a scăzut cu o viteză ameţitoare

ACTUALITATE
Popularitatea World of Warcraft a scăzut cu o viteză ameţitoare

La mai bine de 10 ani de la lansare, numărul celor care plătesc un abonament pentru a se juca World of Warcraft  este din ce în ce mai mic.

Pe lângă particularităţi economice greu de digerat, rezultatele financiare publicate la fiecare trei luni de diverse companii ne oferă o viziune de ansamblu asupra trendurilor din piaţa de IT, indiferent dacă este vorba de jocuri, smartphone-uri sau PC-uri.

Nu mai este de mult timp o surpriză faptul că, în ultimii ani, au existat fluctuaţii masive în ceea ce priveşte numărului abonaţilor la World of Warcraft. Până acum însă, niciodată numărul total al plătitorilor de abonament nu a scăzut atât de brusc. În doar trei luni, 2,9 milioane de persoane au renunţat să mai investească bani în WoW. În contextul în care spre finalul lui 2014 numărul abonaţilor era de aproximativ 10 milioane, puteam afirma fără emoţii că scăderea a fost de aproape 30 de procente.

Pentru trimestrul fiscal ce s-a încheiat la 31 martie, a raportat că World of Warcraft are un număr total de utilizatori activi egal cu 7,1 milioane. Pe de o parte, chiar şi cu această scădere, compania americană continuă să se mândrească cu faptul că WoW îşi menţine statutul de cel mai popular MMO din lume pe bază de abonament. Ce nu recunosc însă cei de la Blizzard este că titluri precum League of Legends generează venituri impresionante din achiziţii in-game, chiar dacă la bază sunt gratuite.

Ca motive pentru această scădere radicală, creatorii popularei serii de jocuri online au dat vina pe creşterea costului la abonament introdusă în diverse teritorii, cât şi pe serviciile cu valoare financiară adăugată introduse recent in-game. În această categorie intră achiziţiile de animale de companie şi mount-uri sau faptul că puteţi investi 60 de dolari pentru a sări cu personajele voastre la nivelul 90.

În altă ordine de idei, situaţia nu este neapărat atât de îngrijorătoare pe cât pare pe hârtie. Înainte de lansarea expansion-ului numărul abonaţilor se afla tot în jurul valorii actuale de aproximativ 7 milioane. Deci s-ar putea ca următorul expansion să stea la baza unei alte curbe ascendente în materie de plătitori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele