04 apr. 2015 | 17:00

Playtest: Logitech MX Master, poate cel mai bun mouse wireless

REVIEW
Playtest: Logitech MX Master, poate cel mai bun mouse wireless

Uneori pui mâna pe un gadget şi percepi instant volumul de experienţă şi nivelul de cercetare din spate. Noul este un astfel de mouse.

Dintr-un punct de vedere, noul Logitech MX Master împărtăşeşte multe trăsături cu vechile creaţii premium ale brandului. Micile schimbări sunt însă numeroase şi te fac în permanenţă să conştientizezi că acesta este un mouse lansat în anul 2015. Pentru că nu se putea altfel, nu e deloc ieftin la aproximativ 100 de euro. Din fericire, din momentul în care cineva îl ia în mână, chiar şi cu un ochi neexperimentat, observă că nu are de-a face cu gadget ieftin. Este impresionant şi prea puţine mouse-uri se mai pot lăuda cu acest calificativ în ultima perioadă.

Utilizare şi personalizare pentru Logitech MX Master

În teorie, am putea afirma fără să greşim că MX Master nu a fost gândit ca fiind un mouse de gaming. În practică, este un . Indiferent dacă vă petreceţi 90% din activitatea în faţa computerului navigând pe internet, proiectând în AutoCAD sau desenând în Photoshop, nu veţi simţi în nici un moment că sunteţi traşi în spate de mouse.

Cu toate că funcţionează foarte bine din momentul în care l-aţi conectat la PC, aplicaţia Logitech Options este unealta de care aveţi nevoie pentru a vă personaliza experienţa de utilizare în conformitate cu fanteziile voastre. Respectivul program poate fi descărcat de pe pagina de suport a producătorului. Astfel, fiecare buton îşi poate asuma altă funcţie. Ca fapt divers, implicit, butonul fizic de la baza rotiţei de scroll îndeplineşte aceeaşi funcţie.

Logitech MX Master 4

O noutate foarte interesantă care este imposibil să nu vă atragă atenția ține de implementare în Logitech MX Master a unui modul de gesturi. Personalizabile prin intermediul aplicaţiei mai sus amintite, gesturile sunt activate prin mişcări simple de mouse (sus, jos, stânga, dreapta), în timp ce ţineţi apăsat butonul de sub degetul mare. Personal am optat pentru folosirea gesturilor de management al ferestrelor deschise. Astfel, pot maximiza o fereastră de Chrome deschisă printr-o mişcare a mouse-ului în sus sau o pot lipi de jumătatea stângă a ecranului printr-un gest scurt de la dreapta la stânga. Dacă vă uitaţi mult la filme sau ascultaţi muzică pe PC, aceleaşi gesturi le puteţi folosi pentru interacţiunea cu player-ul vostru multimedia preferat.

O funcţie pe care s-ar putea să nu o folosiţi niciodată, dar care şi-a găsit loc în construcţia acestui mouse ţine de împerecherea MX Master cu până la trei sisteme sau gadgeturi diferite. Printr-un buton amplasat pe suprafaţa inferioară a mouse-ului puteţi alege cu care dintre cele trei dispozitive comunicaţi la un moment dat. Dacă vreţi să iniţiaţi conectarea mouse-ului cu un PC nou pe lângă unul existent, aveţi grijă să apăsaţi o dată pe primul buton de jos şi, dacă nu intră automat în mod împerechere, să ţineţi câteva secunde apăsat butonul marcat Connect.

Logitech MX Master – e un pic mai special

Poate fi clasificat cu uşurinţă ca fiind un mouse mare. Are 85,7 x 126 x 48,4 milimetri şi 145 de grame. Deşi aceasta este o particularitate subiectivă, pe mine mă încântă enorm designul un pic masiv pentru simplul fapt că îţi umple palma şi îţi conferă un sentiment de trăinicie şi anduranţă. Foloseşte un senzor Darkfield cu o rezoluţie nominală de 1000 dpi, o valoare minimă de 400 dpi şi una maximă de 1600 dpi, ajustabilă în trepte de 200. Deşi aceste numere sunt mai mici decât valorile pe care le întâlniţi la anumite , chiar şi ale aceluiaşi producător, în practică este imposibil să fiţi dezamăgiţi de performanţa sa.

Are un total de cinci butoane, la care se adaugă unul mai obscur menit pentru gesturi. Pe acesta din urmă îl găsiţi sub degetul mare când apăsaţi în jos cu toată lungimea sa. Are două rotiţe pentru scroll, una pentru navigarea rapidă pe verticală şi o a doua pentru navigarea pe orizontală, atât pe web cât şi în Excel sau viewer-ul vostru favorit pentru imagini. Autonomia este dată de un acumulator intern de 500 mAh pe care nu-l puteţi schimba, dar care Logitech promite că vă oferă aproximativ 40 de zile de utilizare. În ceea ce priveşte încărcarea mouse-ului, precum 95% dintre gadgeturile portabile din secolul 21, Logitech MX Master se alimentează printr-un cablu micro USB inclus în cutie.

Lgotech MX Master Options software

Dacă rămâneţi fără curent nu trebuie să vă enervaţi, în primul rând pentru că după patru minute de încărcare obţineţi o zi de autonomie şi în al doilea rând pentru că îl puteţi folosi şi atunci când este conectat la micro USB. Pentru a-l folosi în tandem cu un computer, smartphone sau tabletă, merită să aveţi în vedere că funcţionează atât prin Bluetooth, cât şi prin intermediul unui receptor pe care îl puteţi uita într-un port USB.

Concluzie pentru Logitech MX Master: Merită 100 de euro?

Se mişcă impecabil, are toate funcţiile de care aveţi nevoie şi unele pe care poate nu le veţi folosi poate decât pentru a vă lăuda în faţa prietenilor. E pentru cei care au folosit vechile mouse-uri Logitech MX şi VX, dar nu necesită nici o perioadă de acomodare dacă acesta este primul mouse Logitech pe care îl ţineţi în mână. Mi-aş fi dorit să fie un pic mai ieftin, poate cu un acumulator uşor de înlocuit, dar dacă vă cumpăraţi un mouse o dată la 5 ani, există multe argumente pentru ca acela să poarte numele de Logitech MX Master.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele