11 aug. 2015 | 18:12

Ochelarii care păcălesc tehnologia de recunoaștere facială

ACTUALITATE
Ochelarii care păcălesc tehnologia de recunoaștere facială

Japonezii au dezvoltat o pereche de ochelari care păcălesc camerele de supraveghere dotate cu sisteme de recunoaștere facială.

Tehnologia de recunoaștere facială s-a răspândit din ce în ce mai mult în ultimii ani, motiv pentru care unii experți în securitate au avertizat în legătură cu posibilitatea unor abuzuri. Pentru a vă ajuta să rămâneți anonimi în prezent, o companie japoneză a dezvoltat o pereche de ochelari care păcălesc camerele video, astfel încât acestea nu vă vor putea recunoaște în nicio situație.

Privacy Visor, așa cum au fost denumiți ochelarii de către cercetătorii din cadrul Institutului Național de Informatică din Japonia, reprezintă o îmbunătățire adusă unui design mai vechi, care se folosea de LED-uri infraroșii intermitente pentru a bloca recunoașterea facială. ”Ni se spune de multe ori să nu ne dezvăluim identitatea altor persoane, însă și figura este o metodă de identificare. Ar trebui să existe o metodă de a o proteja […] Privacy Visor este primul dispozitiv din lume cu această tehnologie”, a declarat Isao Echizen, unul dintre cei implicați în crearea ochelarilor.

Privacy Visor se folosește de unghiuri și modele speciale pentru a absorbi sau reflecta lumina, fapt care le permite purtătorilor să-și desfășoare activitățile zilnice ferindu-se de camerele speciale. Conform site-ului IFLScience, ochelarii s-au dovedit utili în 90% din cazuri, iar design-ul lor asemănător modelelor sport nu va atrage atenția celor din jur. Privacy Visor vor fi introduși pe piață la mijlocul anului viitor, urmând a avea un preț de aproximativ 240 de dolari.