24 apr. 2015 | 13:54

O privire în profunzime: Cum arăți pe interior atunci când faci vocalize [VIDEO]

ACTUALITATE
O privire în profunzime: Cum arăți pe interior atunci când faci vocalize [VIDEO]

Tehnicile de investigație prin Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) sunt lente și nu tocmai plăcute. Trebuie să stai perfect nemișcat, altfel riști să te alegi cu o imagine neclară.

În afară inconfortul pacienților, faptul că investigația RMN funcționează atât de lent limitează medicii. De exemplu, Aaron Johnson, care studiază vorbirea și auzul la Universitatea din Illinois, a vrut să cerceteze efectul pe care cântatul l-ar putea avea asupra corzilor vocale ale bătrânilor, plecând de la ideea că în timp, le-ar putea îngroșa vocile.

Pentru a vedea cum funcționează procesul, ar fi trebuit să vadă ce se întâmplă în gâtul oamenilor înainte și după ce cântă. Prin urmare, a dezvoltat o nouă metodă de procesare a imaginii, cu ajutorul căreia pot fi capturate 10 cadre pe secundă. Tehnica este cea mai rapidă din lume, la ora actuală.

În video-ul de mai jos, putem observa mișcările pe care gâtul, bărbia, limba și buzele lui Johnson le execută pentru a produce sunet.

Cei de la Gizmodo l-au întrebat pe Johnson dacă tehnologia ar putea arăta felul în care toarce o pisică din interior, iar aceasta a fost sceptic în această privință. „Chiar dacă tehnica măsoară mișcarea, nu e indicat să te miști prea mult. După cum puteți observa, mi-am ținut capul în aceeași poziție în timpul video-ului. Totodată, mașina e destul de zgomotoasă. Pisica mea nu ar sta nemișcată, și cu atât mai puțin nu ar toarce într-o mașină de investigație RMN”, a explicat acesta.

Tehnica ar putea avea fi foarte utilă pe viitor. Johnson intenționează să o folosească pentru a observa mișcările executate și de alte părți ale corpului, pentru a explica dinamismul modului de funcționare a organismului uman.