10 apr. 2015 | 18:47

O aplicaţie de la LG vă pune în pericol securitatea din Windows

ACTUALITATE
O aplicaţie de la LG vă pune în pericol securitatea din Windows

Într-un mod nedorit, un utilitar software pentru display-urile LG vă pune sistemul cu Windows în pericol de atacuri cibernetice şi infectare cu malware.

La doar câteva săptămâni după ce Lenovo a fost subiectul unui scandal legat de punerea în pericol a securităţii notebook-urilor comercializate de companie în ultimele şase luni, a sosit rândul celor de la LG să fie puşi sub lupă.

Într-un nou material editorial publicat zilele trecute pentru Developers Couch, expertul în securitate Cristophoer Bachner detaliază modul în care un utilitar, pe care s-ar putea să-l aveţi instalat ca proprietar de monitor LG, vă expune la infectarea cu malware. Aparent, cele mai afectate sunt persoanele care au cumpărat un ecran LG ultra wide şi folosesc aplicaţia Split Screen pentru a profita la maximum de diagonala generoasă a unui asemenea panou.

În primul rând, după ce aţi instalat Split Screen, respectivul progrămel reduce la zero oferă prin intermediul UAC – User Account Control. Acest sistem destul de bine pus la punct, menit să prevină instalarea de malware, este dezactivat fără nici un fel de intervenţie din partea utilizatorului. Astfel, nu veţi mai şti dacă se instalează ceva pe computerul vostru fără acordul vostru. În mod normal, un program care are nevoie de drepturi administrative în Windows este trecut ca excepţie în Windows UAC, după ce aţi apăsat într-un popup pe un buton marcat Ok, Split Screen în schimb preferă varianta dezactivării acestui grad suplimentar de securitate.

Nici măcar nu este vorba exclusiv de malware. Split Screen conferă drepturi de administrator oricărui utilizator de Windows, indiferent de permisiunile pe care acesta le-a avut implicit. În principiu, cei de la LG au aflat de amploarea problemei şi au promis că o vor remedia în cel mai scurt. Până se va întâmpla acest lucru, soluţia rapidă este dezinstalaţi aplicaţia Splist Scren şi să activaţi din nou UAC din Control Panel.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele