12 iun. 2015 | 13:17

Nu arunca la gunoi vechiul calculator. Șase lucruri pe care să le faci cu un PC depășit

TUTORIALE
Nu arunca la gunoi vechiul calculator. Șase lucruri pe care să le faci cu un PC depășit

Mulți dintre noi am renunțat de mult timp din diverse motive la câte un calculator vechi. Chiar și așa, acestea încă ar mai putea fi utile.

[related]

Piața PC-urilor se află într-o situație îngrijorătoare de un an la altul,  înregistrând  scăderi importante. Conform celor de IDC, citați de CNET, numărul de dispozitive livrate va scădea anual cu 4,9%. Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este popularitatea din ce în ce mai mare a dispozitivelor mobile, mai ales a telefoanelor. După cum scriu și cei de la PC Magazine, acest lucru ar putea însemna că PC-urile se vor demoda și mai mult în viitorul apropiat.

calculator vechi

În aceste condiții, este bine de știut că acestea încă mai pot fi utile chiar și atunci când vrei să renunți la ele. În funcție de vechimea dispozitivelor, desktop-urile și laptop-urile vechi încă mai pot fi capabile de performanțe surprinzătoare dacă alegi să optezi pentru una dintre soluțiile de mai jos. Deși în unele cazuri ar fi nevoie de upgrade-uri ale unor componente precum memoria RAM sau hard-disk-ul, de cele mai multe ori o schimbare a sistemului de operare se va dovedi mult mai utilă.

Instalează un sistem de operare alternativ

Un nou sistem de operare ar putea să te ajute mult mai mult decât ai fi crezut. Chiar și un PC vechi de mai mulți ani ar putea benefica de pe urma unui software nou. În condițiile în care vrei să renunți la Windows, ai câteva opțiuni extrem de bune, toate bazate pe Linux. Pentru cei care își doresc ceva asemănător Windows, există opțiunile Ubuntu, Luna și Linux Mint.

linux vs. windows 8

Dacă vrei ceva mai interesant, însă, există oricând posibilitatea de a vă crea propriul Chromebook. Sistemul de operare Chrome OS nu este,  însă, disponibil pentru download, astfel că utilizatorii vor fi nevoiți să descarce Chromium de la acest link. Singurele lucruri necesare sunt un stick USB de 4GB și un minim de pricepere.

Transformă-l într-un PC anonim

Confidențialitatea este una dintre principalele griji ale utilizatorilor din ziua de astăzi. Având în vedere numeroasele scandaluri legate de acest subiect, un calculator vechi s-ar putea dovedi extrem de util. Cu ajutorul software-ului TAILS (The Amnesic Incognito Live System), calculatorul poate fi transformat într-o mașinărie care te va ajuta să îți menții anonimitatea pe internet în permanență. Din câte se pare, TAILS poate rula de pe card SD, USB și DVD, astfel că îl poți transporta extrem de ușor.

facebook securitate cover

Atunci când este rulat, acesta va redirecționa tot traficul prin rețeaua Tor pentru a vă garanta siguranță în timpul navigării. De asemenea, toate aplicațiile preinstalate sunt configurate special pentru a vă ascunde datele. TAILS este disponibil online și poate fi descărcat de aici.

Transformă-l în PC pentru începători

Dacă una dintre rude nu este încă acomodată cu PC-urile, un calculator vechi precum acesta ar putea drept un prim pas pentru aceștia în domeniul informaticii. Situațiile în care o rudă își cumpără singură un calculator pot deveni extrem de neplăcute, aceasta contactându-vă permanent pentru sfaturi. O variantă mai simplă ar fi să formatezi vechiul calculator și să creezi un utilizator care are un nivel de acces mult mai scăzut.

Batrani fericiti

După cum scriu cei de la PC, persoana respectivă nu ar mai putea fi capabilă să instaleze vreun software. Înainte de a da acest calculator vechi, ar trebui să instalezi un program precum TeamViewer pentru a efectua update-uri mai ușor și pentru momentele în care trebuie rulate aplicații complexe.

Hotspot personal

Multe dintre PC-urile vechi nu au capacități Wi-Di, astfel că acestea nu ar putea funcționa niciodată precum un Hotspot personal. În caz contrar, puteți apela la instrucțiunile din Windows sau la un software dedicat unei astfel de soluții. Connectify, de exemplu, este un program care vă permite să creați o rețea Wi-Fi cu ajutorul calculatorului conectat la internet prin cablu. Desigur, un router este oricând preferabil unei aplicații precum Connectify, dar dacă sunteți cutioși în legătură cu aceasta, trebui să știți că un abonament pe viață costă 40 de dolari, iar unul pentru un singur an costă 25 de dolari.

”Donează” puterea de procesare

În această perioadă, există un număr mare de proiecte online care se folosesc de puterea de procesare a unui număr mare de calculatoare din toată lumea cu diverse scopuri. Programe precum SETI@home se folosesc de calculatoare vechi pentru a găsi inteligență extraterestră încă din anii ’90. Oricine îi poate ajuta pe cei de la SETI să găsească semnale venite din spațiu cu ajutorul unui program denumite BOINC. Pentru a-l instala pe calculator și a ”dona” puterea de procesare eforturilor științifice, puteți descărca BOINC de aici.

Păstrează-l pentru Skype

Una dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face cu un calculator vechi este să-l transformați într-un dispozitiv dedicat Skype. Vă puteți folosi de Linux, unul dintre sistemele de operare menționate mai sus pentru care Skype este disponibil, și veți dobândi o mașinărie foarte eficientă dedicată unui scop clar: acela de a vă pune în legătură cu alte persoane. În cazul Windows 8.1 puteți chiar seta dispozitivul în ”kiosk mode”, astfel încât o singură aplicație (în cazul de față este vorba despre Skype) să poată rula pe acesta.