26 mai 2015 | 10:00

Noile sisteme Intel NUC vin cu performanță crescută într-un ambalaj compact

ACTUALITATE
Noile sisteme Intel NUC vin cu performanță crescută într-un ambalaj compact

De câţiva ani, cei de la Intel au început să lanseze, la intervale regulate, mini-sisteme noi cu numele de , iar 2015 nu este o excepţie de la regulă.

Indiferent dacă sunteţi în căutarea unui HTPC pe care să îl ţineţi legat în permanenţă la televizor sau vreţi un computer de birou compact, performant şi silenţios, sistemele Intel NUC sunt ideale pentru aşa ceva. Singurul aspect pe care trebuie să-l aveţi în vedere este că acestea sunt nişte barebone-uri, particularitate care se reflectă în lipsa unei soluţii de stocare şi unui modul de memorie RAM.

Cu alte cuvinte, dacă vă decideţi să investiţi într-un astfel de sistem pătrat de aproximativ 10 centimetri, nu veţi primi decât o carcasă atrăgătoare şi o placă de bază cu un procesor integrat.

Dacă sunteţi împăcaţi cu aceste detalii, merită să aveţi în vedere ce au introdus cei de la Intel în cea mai . Cu numele de NUC5CPYH şi NUC5PPYH, primul este construit în jurul unui procesor Celeron N3050 tactat la 1,5 GHz, în timp ce al doilea are la interior un Intel Pentium N3700 la 1,6 GHz.

Ambele procesoare au fost realizate cu un proces de fabricaţie pe 14 nm şi suportă instrucţiuni pe 64 de biţi şi până la 8GB RAM. Pentru că sunt optimizate pentru un consum redus de energie, au o performanţă mai mult decât decentă fără a se reflecta acest aspect în factura de curent.

În ceea ce priveşte plăcile video integrate, procesorul Intel Pentium N3700 este un pic mai potent datorită faptului că IGP-ul Intel HD Graphics de la Interior are o frecvenţă de tact reală de 400 MHz ce poate creşte în situaţii solicitante până la 700 MHz.

Noul Celeron din NUC5CPYH are o viteză standard de 320 MHz ce poate sări până la 600 MHz. Preţul pentru noile mini-PC-uri Intel NUC începe de la 140 de dolari, dar această valoare nu include un hard disk şi un modul de memorie RAM.

intel-nuc-braswell

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele