14 mai 2015 | 12:35

Wolfram Alpha știe ce este în fiecare poză pe care i-o arăți, folosind inteligența artificială

ACTUALITATE
Wolfram Alpha știe ce este în fiecare poză pe care i-o arăți, folosind inteligența artificială

Deși Google este cel mai popular motor de căutare, nu este și cel mai inteligent. A fost detronat de Wolfram Alpha, care folosește inteligența artificială pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor, iar începând de astăzi dezvoltatorul său a implementat un nou serviciu.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să dai peste fotografii cu animale sau diverse obiecte care nu îți erau cunoscute. Acum există site-ul ImageIdentify, care te ajută în acest sens. În teorie, tot ce ai de făcut este să încarci o poză, iar sistemul ar trebui să recunoască obiectul și chiar să îți ofere informații suplimentare despre acesta.

Practic, proiectul Wolfram Language Image Identification este abia la început, așa că nu funcționează perfect. Wolfram spune că proiectul ar putea fi foarte util dacă va fi aplicat colecțiilor mari de poze, cu scopul de a le identifica și categoriza. Cei de la The Verge îl compară cu funcția de recunoaștere vizuală a Google Plus, dar îl consideră o versiune avansată a acesteia, care poate fi extinsă pentru alte aplicații și servicii.

Evident, am testat și noi site-ul. Am vrut să îi facem treaba ceva mai dificilă, așa că am ales poza de mai jos. Identificarea nu este greșită, deși ne așteptam la ceva mai precis și eventual la mai multe informații. Wolfram are o experiență de aproape 20 de ani în dezvoltarea inteligenței artificiale. Dacă întrebi în motorul de căutare Wolfram Alpha ce avioane sunt deasupra ta, va folosi localizarea telefonului, o va pune cap la cap cu o bază de date şi îți va spune cine zboară deasupra. Dacă poate face asta, cu siguranță la un moment dat va perfecționa și proiectul de identificare a imaginii.

pisica