18 mai 2015 | 09:00

Microsoft confirmă: Din cauza tehnologiei, nu ne mai putem concentra

ACTUALITATE
Microsoft confirmă: Din cauza tehnologiei, nu ne mai putem concentra

Un studiu recent publicat de confirmă faptul că nu mai putem fi atenţi pentru perioade îndelungate de timp din cauza accesului la tehnologie.

E foarte probabil ca mulţi dintre vor să fi ajuns singuri la această concluzie, dar în momentul în care un Microsoft confirmă acest trend, situaţia este şi mai îngrijorătoare.

Dacă trăiţi cu impresia că internetul, smartphone-ul şi accesul la tehnologie în general vă fac să nu mai fiţi atenţi într-un singur loc pentru o perioadă mare de timp, aveţi dreptate. După ce au aplicat un sondaj pe un număr semnificativ de persoane şi au testat aceeaşi indivizi folosind electroencefalograme, un grup de cercetători de la Microsoft au confirmat că în ultimii 15 ani abilitatea noastră de a fi atenţi s-a dus în jos cu o viteză semnificativă.

Dacă în 2000 ne puteam concentra pe o singură activitate timp de 12 secunde, acea valoare a scăzut până la 8 secunde în 2013, cu o secundă mai puţin decât un peşte auriu. Cauza principală a acestor statistici îngrijorătoare este o combinaţie dintre accesul la tehnologie şi avalanşa de informaţii cu care suntem bombardaţi în fiecare secundă. Nevoia de a folosi telefonul, pentru foarte mulţi tineri a devenit un reflex necondiţionat, iar reţelele sociale, gen Facebook, Twitter sau Instagram nu fac decât să ne distragă de la activităţi utile.

În cazul în care un părinte vă atrage atenţia asupra acestui studiu data viitoare când nu vă mai lasă pe internet, îi puteţi atrage atenţia asupra câtorva beneficii ale accesului la tehnologie. Tot cei de la Microsoft confirmă că am devenit un pic mai talentaţi în ceea ce priveşte partea de multitasking şi că ne putem concentra un pic mai bine în perioade scurte de timp. În plus, am dezvoltat o abilitate de a fi mai selectivi în ceea ce priveşte subiectele cărora merită să ne dedicăm atenţia. De asemenea, putem reţine mai uşor elementele care ne sunt utile.

În teorie, puteţi găsi oricând şi aspecte pozitive într-un studiu. Din păcate, per ansamblu, situaţia este îngrijorătoare când vine vorba de impactul gadgeturilor şi reţelelor sociale asupra vieţii noastre.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele